Vergoeding ooglaserbehandeling 2025

Wat is de reden om een ooglaserbehandeling te ondergaan?

Geen enkel persoon neemt graag risico’s met zijn gezondheid. Met de ogen al helemaal niet, zien is namelijk één van de belangrijkste zintuigen die er zijn. Daarom willen veel mensen geen ooglaser behandeling voordat ze precies weten wat de eventuele risico’s zijn. De techniek ooglaser behandeling is niet zo bekend als bijvoorbeeld een andere operatie. Hierdoor zijn de mensen meer onwetend bij een ooglaser behandeling dan bij een andere operatie. Eén van de voornaamste redenen dat een persoon kiest voor een ooglaser behandeling, is het niet meer willen dragen van een bril of lenzen. Heel soms is er een medische indicatie, als een groot verschil in de sterkte tussen beide ogen, ernstige hoornvliesvertroebeling of omdat de persoon om een andere reden geen bril of lenzen kan dragen.

Hoe werkt een ooglaser behandeling?

Eén van de meest toegepaste refractieve behandelingen (operatieve ingrepen aan het oog) is de ooglaser behandeling. Tijdens deze ingreep wordt er door middel van een laser de vorm van het hoornvlies van de patiënt aangepast. Deze vorm wordt aangepast om zo de juiste lichtbreking te realiseren. De meest gekozen techniek voor een laserbehandeling is de eerst genoemde. Deze techniek heeft tevens een verzamelnaam die verschillende ooglaser behandelingen vertegenwoordigd; refractieve oogchirurgie. Na deze ingreep worden aandoeningen zoals onderstaand verholpen;
  • verziendheid
  • bijziendheid
  • cilinderafwijking
    Voor ooglaseren komt niet iedereen in aanmerking: men moet 18 jaar of ouder zijn, een stabiele refractie hebben (dit houdt in dat er niet recent een aanpassing is gedaan aan de bril of contactlenzen)  en mag buiten een refractie afwijking niet leiden aan een andere oogziekte. Er zijn verschillende ooglaser technieken. Door de refractie-chirurg of optometrist wordt bepaald welke techniek er gebruikt gaat worden. Van tevoren worden er een aantal metingen en testen gedaan om te beoordelen of de ogen wel geschikt zijn om te laseren (o.a. welke soort refractieafwijkingen, de vorm en dikte van het hoornvlies, de gebruikte laser apparatuur, de persoonlijke voorkeur en de pupil-diameter in schemerlicht)  

Zijn ooglaser technieken veilig?

Vaak zijn patiënten die een ooglaser behandeling willen ondergaan erg bang voor de eventuele complicaties. Complicaties bij de behandelingen zijn echter uiterst zeldzaam. Toch komen ze weleens voor doordat geen enkele medische ingreep zonder complicaties gegarandeerd kan worden. De eventuele complicaties die kunnen optreden, zijn in bijna alle gevallen weer te verhelpen. Doordat er bij een laserbehandeling erg veel vooronderzoek en controles worden gedaan, is de kans op complicaties bij de meeste ziekenhuizen of klinieken minder dan 0,1 %. Wanneer de zorgvrager toch het ongeluk mocht hebben om tot deze kleine groep te behoren is er meestal nog erg weinig aan de hand. De meeste complicaties die optreden zijn namelijk een verhoogde oogdruk, verhoogde gevoeligheid voor licht, een infectie of littekenvorming. Deze zelden voorkomende complicaties zijn allemaal gemakkelijk te verhelpen met de juiste medicatie of een goede nabehandeling. Na deze nabehandeling is voor deze personen het resultaat ook uitstekend. Als er toch nog twijfels blijven bestaan, kan er gelet worden op de volgende zaken; als men kiest voor een oog kliniek: is de oogarts geregistreerd in het BIG-register, is hij oogchirurg, hoe lang voert hij deze behandeling al uit, is de gebruikte apparatuur modern en goed onderhouden, wordt er een complicatieregistratie bijgehouden (het is goed als de kliniek deze bijhoudt en hier open in wil zijn).

Heeft een ooglaserbehandeling ook effect op de lange termijn?

De vooruitzichten van de behandeling ooglaseren, zijn op lange termijn zeer positief te noemen. Inmiddels worden de laserbehandelingen al ruim 20 jaar aangeboden waardoor de lange termijn kwaliteit voldoende gemeten kon worden. Er zijn zelfs een aantal behandelingen die al ruim 50 jaar worden toegepast. Uit de lange termijnonderzoek is gebleken dat het hoornvlies zich goed herstelt na de behandeling en dat er geen twijfel meer bestaat over de effecten na 20 jaar. De behandeling lensimplantaties worden zelfs al ruim 40 jaar aangeboden. Tot op heden werd het implantatiemateriaal op lange termijn zeer goed verdragen.

Wat zijn de vergoedingen voor een ooglaserbehandeling?

De kosten voor ooglaser behandelingen lopen erg uiteen. Het kan ongeveer 1000 tot 5000 euro zijn. Dit is afhankelijk van de soort refractieafwijking, de techniek die gebruikt wordt en in welke kliniek de behandeling gegeven wordt. De ooglaser behandeling valt meestal onder een cosmetische ingreep en wordt daardoor niet vergoed door de zorgverzekeraar in het basispakket. De verzekerde met een aanvullende zorgverzekering kan vaak een deel terug krijgen van de kosten van een ooglaser behandeling, meestal bij een kliniek waar de ziektekostenverzekeraar aangesloten is. De exacte kosten kan de verzekerde het beste inlezen in zijn polisvoorwaarden. Bij een medische indicatie is vergoeding meestal wel mogelijk vanuit het basispakket, echter komt dit weinig voor.