Basispakket 2016; Wat gaat er veranderen?

Basispakket 2016

De wijzigingen voor het basispakket 2016 zijn afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Voor het eerst in tijden lijkt er niets uit het basispakket te verdwijnen maar komen er wel een aantal behandelingen bij. Dit blijkt uit een voorstel dat minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  naar de Tweede kamer heeft gestuurd ter goedkeuring. Op dinsdag 20 september, ofwel “Prinsjesdag” zullen de wijzigingen van het basispakket 2016 definitief worden vastgesteld.

Welke behandelingen komen erbij in het basispakket 2016?

Vanaf 1 januari 2016 zullen de volgende behandelingen en medicijnen worden toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering:

  • Vervolgtesten bij een positieve Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Met deze test kunnen een aantal veelvoorkomende chromosoomafwijkingen worden aangetoond bij een ongeboren kind door middel van bloedafname bij de moeder. In Nederland kan deze test enkel worden uitgevoerd indien de combinatietest aangeeft dat er een verhoogd risicoprofiel is voor de zwangere vrouw die ouder is dan 36 jaar. Veel vrouwen kiezen ervoor om de test in het buitenland uit te laten voeren en de kosten hiervoor zelf te betalen. Vanaf 1 januari kan dus mogelijk de de NIPT test laten vervolgen in Nederland en dit zal mogelijk uit het basispakket komen.
  • Prenatale chirurgie bij spina bifida. De prenatale chirurgie is recentelijk al in het nieuws geweest dat de zorgverzekeraars hier best voor willen betalen aan de operatie van spina bifida beter bekend als “open ruggetje”. Deze behandeling wordt uitgevoerd in Leuven (België) na verwijzing van een Nederlands Academisch Centrum. Vanaf volgend jaar dus mogelijk een vergoeding voor deze behandelmethode waarbij chirurgisch postnataal het defect wordt gesloten. Een voordeel hiervan is dat opstijgende infecties of bijkomende secundaire schade kan worden voorkomen, het verbetert de neurologische prognose helaas niet.
  • Behandeling van onbehandelbare chronische clusterhoofdpijn middels een neurostimulator.
  • Behandeling van een maagkanker met uitzaaiingen in het buikvlies door middel van de HIPEC behandeling. Dit is een behandeling waarbij de zichtbare tumoren en aangetaste delen van het buikvlies door de chirurg worden verwijderd. Daarna volgt een behandeling van chemotherapie welke lokaal wordt toegediend waardoor het direct op de juiste plaats komt en niet in de bloedbaan en andere organen terechtkomt.
  • Behandeling van III BRCA-1 like type borstkanker door middel van hoge dosis cytostatica (chemokuren) en stamceltransplantatie.

Welke wijzigingen zijn er in 2015 ingevoerd in het basispakket:

 

  • Belimumab, een medicijn die wordt gebruikt voor de behandeling van de klachten bij SLE. Dit is een geneesmiddel welke eerder is geschrapt uit het basispakket namelijk in 2012, doordat het middel te duur zou zijn (kosten € 12.500,- euro per persoon per jaar). Dit geneesmiddel zal wordt vergoedt uit het basispakket bij patiënten welke niet reageren op de standaardbehandeling.
  • Behandeling met Tumor Infiltrerende Lymfocyten (TIL). Dit is een nieuwe behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom (huidkanker).
  • LVAD, Left Ventricular Assist Device, ofwel een permanent steunhart welke gebruikt wordt bij een einstadium hartfalen. Het gaat hierbij om patienten die niet in aanmerking komen voor een harttransplantatie.

Blijf ons volgen!

Wilt u op de hoogte blijven van de veranderingen in het basispakket en de zorgverzekering 2016, blijf ons dan regelmatig bezoeken of volg ons op social media of schrijf u in voor de nieuwsbrief rechtsboven op de website onder zorgpremie alarm. Klik hier indien u wilt starten met het vergelijken van uw zorgverzekering. 

 

Last Updated on 15 januari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.