Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

PGB; wat is het en hoe kan ik dit aanvragen?

wat is het PGB en hoe kan ik dit aanvragenHet Persoonsgebonden Budget (PGB) is een bedrag wat u aan kunt vragen om zorg in te kopen als u thuis door ziekte, handicap of ouderdom zorg en of hulp in de huishouding nodig heeft. Het bedrag wat u ontvangt( van de overheid), ofwel je budget daar koopt u de zorg van in. Het maakt niet uit bij welke zorgverlener u dit inkoopt met deze persoon maakt u een afspraak over het werk, de tijden en de zorg die u ontvangt inclusief het bedrag dat u dient te betalen.

PGB aanvragen:

Er zijn verschillende mogelijkheden omtrent de aanvraag van het PGB Bekijk welke zorg u nodig heeft:

Ondersteuning; voor vervoer, begeleiding of hulp in de huishouding: Deze hulp valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), u kunt het PGB voor deze zorg aanvragen bij uw gemeente. Deze beoordeeld of u in aanmerking komt en dit wordt dan ook WMO budget genoemd.

Jeugdhulp; voor hulp bij iemand die jonger is dan 18 jaar: Hieronder vallen kinderen met psychische problematiek, een lichamelijke en / of een verstandelijke handicap. Deze zorg valt onder de Jeugdwet. U kunt deze zorg aanvragen bij uw gemeente, dit wordt ook wel een Jeugdwet-budget genoemd.

Langdurige zorg; Als u thuis dag en soms ’s nachts hulp en / of toezicht nodig heeft. Deze vorm van zorg valt onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Om aanspraak te maken van deze zorg dient u een indicatie aan te vragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). In deze indicatie staat hoeveel zorg u nodig heeft, het CIZ stuurt de indicatiestelling door naar het zorgkantoor en deze neemt contact met u op om te beoordelen of u een PGB krijgt. Dit wordt ook wel een WLZ budget genoemd.

Verpleging en verzorging: Als u thuis persoonlijke verzorging of verpleging nodig heeft. Of het gaat voor hulp bij de steunkousen of het innemen van medicatie tot volledige verzorging van wonden, om hiervoor in aanmerking te komen moet u PGB bij uw zorgverzekeraar aanvragen. Uw zorgverzekeraar beslist over de hoogte van het budget wat ook wel Zvw Budget genoemd wordt.

Voor en Nadelen van PGB

Indien u gebruik wenst te maken van het PGB en niet van de thuiszorg of andere lokale instellingen dan heeft dit het voordeel dat u zelf de zorg kan kiezen en bij wie u dit afneemt. Soms is dat prettig omdat u weet wat u exact nodig heeft en wie dit gaat uitvoeren. Het nadeel is dat u zelf de administratie van het PGB moet regelen.

Wanneer krijgt uw zorgverlener betaald?

Indien de SVB uw salarisadministratie doet dan kunt u het urenbriefje voor de 10e van de maand insturen.  Loopt dit via de gemeente of het zorgkantoor dan kunt u deze ook na afloop van de maand insturen. Loopt dit via de Zorgverzekeraar dan kunt u het beste even contact met hen opnemen daar dit soms wisselend is. In principe is het zo dat uw zorgverlener altijd elke maand betaald wordt.

PGB stoppen

Heeft u het Persoonsgebonden Budget niet meer nodig of wilt u een andere vorm van zorg. U kunt ten alle tijden het PGB stopzetten neem hiervoor contact op met de vertegenwoordiger van uw budget ofwel:

  • Jeugdwet budget of WMO budget, contact de gemeente
  • ZVW budget, neem contact op met je zorgverzekeraar
  • WLZ budget, neem contact op met het zorgkantoor.

Vergeet niet dat u ook de overeenkomst met uw zorgverlener op dient te zeggen. Daar u hier een arbeidsovereenkomst mee heeft afgesloten, afhankelijk van de overeenkomst kunnen hier nog een aantal weken overheen gaan.

Overstappen van zorgverzekeraar met het PGB

Ieder jaar vanaf November is het weer mogelijk om een overstap te maken naar een andere zorgverzekeraar. Je zorgverzekering vergelijken kan dan altijd een besparing opleveren. Echter is het wel zo dat indien je gebruik maakt van een ZVW budget je opnieuw je PGB aan moet vragen daar dit niet bij alle zorgverzekeraars hetzelfde geregeld is.

Bron: SVB en Rijksoverheid.

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.