Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hinderpaalcriterium; Wat is het en hoe werkt het?

Het lijkt wel het woord van 2015 te gaan worden terwijl het eigenlijk al lang bestaat, maar wat is het hinderpaalcriterium dan precies, en hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel zullen we hier alle onderdelen van gaan bespreken.

Hinderpaalcriterium volgens de wet

Het hinderpaalcriterium valt onder het  artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) welke in 2006 is gestart bij de overgang van het ouderwetse ziekenfonds naar de huidige markt van particuliere zorgverzekeraars.

Hinderpaalcriterium in de praktijk:

Verzekeraars zijn tot op zekere hoogte vrij om voor niet gecontracteerde zorg de hoogte van de vergoeding zelf te bepalen. Maar het bedrag mag niet zo laag zijn dat de vergoeding feitelijk verhindert dat de verzekerde naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Budgetverzekeraars communiceren dat ze 50% van de kosten betalen, maar zijn niet altijd duidelijk dat dat maar 50% van het gecontracteerde bedrag is. En dat betekent dan dat minder dan de helft van nota wordt betaald, een gang naar de rechter kan u helpen om de eerder betaalde kosten te verhalen op de zorgverzekeraar.

Hinderpaalcriterium Update:

Afgelopen week is het hinderpaalcriterium uitgebreid besproken in het programma tros Radar. Meer duidelijkheid is beloofd omtrent de vergoedingen en het hinderpaalcriterium vanaf de zorgverzekeraars naar de consumenten. De eerste aanpassingen zien we al terugkomen op de websites van de verzekeraars welke een pagina hebben gemaakt om de eerder betaalde kosten te kunnen declareren. Ook als u niet zeker weet of u hier recht op heeft maar wel veel kosten heeft gemaakt kunt u het formulier invullen en de verzekeraars zullen hier objectief naar kijken. Heeft u het idee dat het hier toch fout gaat neem dan gerust contact met ons op 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.