Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Is de zorgverzekering verplicht?

Het afsluiten van een zorgverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar, woonachtig of werkzaam in Nederland, dit is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Voor wie geldt geen verplichte zorgverzekering?:

  • Militairen. Deze dienen in actieve dienst te zijn, komt u uit militaire dienst dan kunt u op ieder moment een nieuwe zorgverzekering afsluiten ongeacht de periode dat u uit dienst komt. U kunt dit direct doen via onze zorgvergelijker.
  • Personen met gemoedsbezwaren. Personen met gemoedsbezwaren kunnen zich uitsluiten op basis van hun religie of levensovertuiging. Let wel, deze hebben dan ook geen recht op andere toeslagen zoals de kinderbijslag of zorgtoeslag. Het is dus niet zo dat u zich zomaar als gemoedsbezwaarde aan kunt melden. Ook betaalt u net zo goed de kosten voor de inkomensafhankelijke zorgpremie echter via een andere route.
  • Gedetineerden. Deze hebben geen rechten en plichten meer en hiermee vervalt ook de zorgverzekeringswet. Eventuele kosten worden betaald door de rijksoverheid en ook alle toeslagen vervallen voor deze groep.
  • Buitenlandse studenten jonger dan 30 jaar. Dit geldt alleen voor hen die voor bepaalde tijd voor hun studie in Nederland zullen verblijven. Komt hier een betaalde (bij)baan bij dan dient er wel een zorgverzekering afgesloten te worden.
  • Asielzoekers: Dit wordt geregeld via de Regeling Zorg Asielzoekers, vanwege de beperkte financiele situatie van deze groep hebben deze geen eigen bijdrage en geen eigen risico. Zorgverzekeraar Menzis regelt overigens deze zorgverzekering voor deze groep consumenten. 

Vanaf 19 November is het weer mogelijk om uw zorgverzekering te vergelijken, u kunt dan gebruik maken van onze unieke vergelijkingsmodule die alle zorgverzekeraars van Nederland 100% onafhankelijk met elkaar vergelijkt. Nieuwsgierig of u kunt besparen op uw zorgverzekering 2017? Start nu direct: Zorgverzekering vergelijken.

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.