Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Is een zorgverzekering verplicht voor kinderen?

zorgverzekering verplicht voor kinderenSommige ouders weten niet precies hoe het zit met het verzekeren van kinderen ten behoeve van de gezondheidszorg. Is een kind bijvoorbeeld verplicht om in het bezit te zijn van een basisverzekering? Het antwoord hierop is: ja. Elke inwoner van Nederland is verplicht om een zorgverzekering op zijn naam te hebben. Toch zitten er bij een zorgverzekering voor kinderen en voor volwassenen een aantal verschillen. Het grootste verschil is dat de zorgverzekering van een kind volledig gratis is.

Kinderen zijn gratis meeverzekerd

In Nederland is het wettelijk bepaald dat kinderen met een leeftijd tot 18 jaar gratis zijn meeverzekerd op de polis van de ouders. De hoogte van de zorgverzekering voor kinderen is afhankelijk van de zorgverzekering van de ouders. Wanneer de ouders aanvullend verzekerd zijn, zijn de kinderen dit in veel gevallen ook, behoudens de ONVZ Topfit en Superfit aanvullende polis. Heeft de ouder alleen een basisverzekering, dan geldt dit voor het kind hetzelfde. Hierdoor is de verzekering die het kind heeft altijd gelijk aan de verzekering van de ouders . De ouders hoeven voor het kind geen maandelijkse premie te betalen, ook niet voor de aanvullende verzekeringen, behalve bij de eerdergenoemde pakketten van ONVZ. Wanneer de ouder een kind aanvullend wenst te verzekeren dient hij zelf een aanvullende verzekering af te sluiten op zijn of haar naam. Een aanvullend pakket kan nooit alleen voor een kind worden afgesloten zonder dat één van de ouders een aanvullende verzekering heeft. Zie ook: kan ik mijn kinderen meeverzekeren

De basisverzekering

Zoals al eerder vermeld is het kind sowieso verzekerd voor de wettelijke basisverzekering. De vergoedingen die bepaald zijn in de basisverzekering worden volledig bepaald door de Nederlandse overheid. Hierdoor is het basispakket bij elke zorgverzekeraar hetzelfde en kan hier niet van afgeweken worden. De basisverzekering vergoedt de meest voorkomende medische onkosten. Zo wordt onder andere het volgende vergoed:

  • Geneesmiddelen
  • Ziekenvervoer
  • Specialistische zorg
  • Eerstelijns psychologische zorg
  • Huisartsenzorg
  • Tandheelkundige zorg tot een leeftijd van 18 jaar

Geen verplicht eigen risico voor kinderen

Bij een kind tot 18 jaar wordt er nooit rekening gehouden met het wettelijke eigen risico. Kinderen zijn namelijk een uitgezonderde doelgroep. Wanneer je als ouder een kind wil aanmelden voor een zorgverzekering dient dit binnen een bepaalde termijn na de geboorte te gebeuren. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk een bepaalde termijn in hun voorwaarden staan totdat het kind bijgeschreven kan worden bij de ouders.

Tandartskosten bij kinderen

De vergoedingen voor het gebruik van een tandarts zijn geheel wettelijk bepaald. De vergoeding van tandartskosten bij volwassen zijn geheel uitgesloten bij enkel een basisverzekering. De volwassene verzekerde moet hiervoor dus over een extra aanvullend pakket beschikken. Bij kinderen met een leeftijd tot 18 jaar ligt dit anders. Kinderen tot en met 18 jaar krijgen namelijk alle tandheelkundige zorgkosten vergoed op basis van de basisverzekering. Een kind hoeft dus in tegenstelling tot volwassenen geen extra aanvullend pakket af te sluiten om zijn tandheelkundige zorgkosten vergoed te krijgen. In bijna alle gevallen worden de tandheelkundige zorgkosten van een kind voor 100% vergoed. 

Orthodontiekosten bij kinderen

Heeft u een kind dat een verwijzing heeft gekregen naar een orthodontist? Let op: dit valt niet in het basispakket in tegenstelling tot bijna alle andere producten. Hoeveel de kosten zijn en welke vergoedingen er gelden rondom orthodontie kunt u terugvinden onder de zorgvergoedingen: orthodontie tot 18 jaar.

zorgpremie vergelijken

 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.