Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Moet ik veranderen van zorgverlener als ik overstap naar een andere zorgverzekering?

Dit is een punt waar u in de toekomst zeker rekening mee moet gaan houden. Het kan zijn dat door de wijziging van Artikel 13 van de zorgverzekeringswet de vergoeding voor uw huidige zorgverlener komt te vervallen. Ook is dit afhankelijk van welke polis u heeft (natura, restitutie of budgetpolis).

Wat is Artikel 13?

In dit artikel is vastgelegd dat de zorgverzekeraars de verplichting hebben om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden, dit wordt ook wel de zorgplicht genoemd.  Maar ook om de niet gecontracteerde aanbieders van zorg een vergoeding te geven. Op basis van artikel 13 mochten de zorgverzekeraars een lagere vergoeding dan de 100% geven maar dit mocht niet zo laag zijn dat het een verzekerde hinderde om gebruik te maken van deze zorgverlener.

Wat gaat er veranderen aan artikel 13?

Door de wijziging van artikel 13 is het mogelijk dat de zorgverzekeraars helemaal geen vergoeding meer verstrekken voor een niet gecontracteerde zorgverlener. De reden hierachter is dat dit de kwaliteit van de zorgverleners zal verhogen door ze nu aan de strenge eisen van de zorgverzekeraars te laten voldoen. Verzekeraars kunnen dit ook aangrijpen om zorgverleners steeds lagere vergoedingen te bieden.

Geldt het veranderen van artikel 13 voor alle zorgverleners?

In principe geldt de wijziging voor alle zorgverleners met uitzonderingen voor :

  • Huisartsen
  • Fysiotherapeuten
  • Ergotherapie
  • Logopedisten
  • Eerstelijns psychologen
  • Verloskundigen
  • Farmaceutische zorg geleverd door een apotheek
  • Mondzorg met uitzondering van de specialistische tandheelkunde
  • Diëtisten

Wat gaat u merken van de veranderingen van artikel 13?

Indien u gebruik maakt van een hulpverlener die buiten de uitzonderingscategorie valt, is het mogelijk dat u de rekening volledig zelf dient te betalen. Indien de zorgverlener wel binnen de categorie valt, zal de zorgverzekeraar (bij het in het bezit zijn van een restitutieverzekering) 80% van de gemaakte kosten vergoeden. Het is dus belangrijk om te controleren of de zorgverlener is aangesloten bij een zorgverzekeraar alvorens u de behandeling gaat starten. Dit voorkomt nare problemen achteraf.

Heeft u een naturaverzekering of budgetpolis, wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Bent u in het bezit van een naturaverzekering of een budgetpolis dan kunt u nog steeds gebruik maken van alle zorgverleners. U dient u er rekening mee te houden dat u zelf alle kosten moet betalen. De zorgverzekeraar zal alleen de zorg vergoeden indien de verzekeraar afspraken heeft gemaakt met uw zorgaanbieder. In enkele gevallen krijgt u tot maximaal 50% terug van de zorgverzekeraar. Als u dit liever wilt voorkomen, dient u te kiezen vooreen zorgverzekering met keuzevrijheid in de zorgvergelijker. Dit kost u soms enkele euro’s meer per maand, maar dit voorkomt een hoop problemen.

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.