Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een DBC?

Een DBC staat voor Diagnose Behandel Combinatie, een code van 9 cijfers welke toebehoort aan een bepaalde ingreep of behandeling van uw zorgverlener. De zorgverlener declareert deze behandeling bij de zorgverzekeraar onder dat bepaalde nummer en krijgt hiermee zijn vergoeding van de verzekeraar terug. Op dit moment zijn er bijna 5000 verschillende DBC's mogelijk om te declareren, het kan daarom verstandig zijn om dit te controleren indien u een rekening heeft ontvangen van de verzekeraar / zorgverlener.

De DBC regeling is gemaakt zodat de markt transparanter kan worden en de zorgverzekeraars prijzen op de kwaliteit van een bepaalde DBC kan afspreken. Een sailliant detail is wel dat veel zorgverzekeraars voor dezelfde DBC een andere prijsafspraak hebben met de ziekenhuizen. Het kan dus voorkomen dat een vriend of familielid die dezelfde behandeling heeft ondergaan in hetzelfde ziekenhuis een andere rekening gepresenteerd krijgt vanwege deze afspraken. 

Hoe weet je dan wat je kwijt bent aan een behandeling vooraf?

Dat weet je niet, het is namelijk afhankelijk van welke DBC de specialist in rekening gaat brengen bij de zorgverzekeraar, voor een geplande ingreep is dit wel mogelijk maar indien u een verwijzing met een vraagstelling heeft dan kan dit altijd afwijken. Een leuk filmpje is van zorgverzekeraar DSW bekijkt u deze hieronder:

Welke DBC code hoort bij welke behandeling?

Op de website www.dbc-code.nl kunt u eenvoudig controleren welke behandeling er bij de code hoort, in principe is het zo dat in deze code verwerkt is: De diagnose, de behandeling en de eventuele noodzakelijke controles behordende bij de behandeling. Heeft u specifieke vragen over deze behandeling of waarom er gekozen is voor een specifieke DBC, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Veelal kunt u hiervoor terecht bij de klachtenafhandeling van een ziekenhuis welke u een email kunt sturen met uw vraag en / of klacht, u krijgt dan vaak binnen enkele werkdagen een reactie op uw bericht waarom er gekozen is voor juist die DBC.

 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.