Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een inkomensafhankelijke bijdrage?

Op dit moment kennen wij in Nederland twee soorten inkomensafhankelijke bijdrages namelijk die voor de Zorgverzekeringwswet (ZvW) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz). In dit artikel nemen wij u mee in de onduidelijkheden omtrent deze bijdrages en wat dit u mogelijk kan gaan kosten. 

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage ZvW?

Iedereen in Nederland heeft minimaal een basisverzekering afgesloten, tenminste het is verplicht dus gaan we ervan uit dat u deze ook heeft. Naast deze premie die u maandelijks aan uw zorgverzekeraar betaald, is er ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage. Dit bedrag wordt, als u een werknemer bent of een uitkering heeft, direct van het salaris of van de uitkering afgetrokken. Deze bijdrage komt direct in de kassa van de Nederlandse Belastingdienst welke is aangesteld voor de verwerking van de premies. Dit bedrag is een jaarlijks door de Nederlandse regering vastgesteld percentage van uw loon of uitkering. Op dit moment zijn de kosten voor de zorgverzekering 2017: 6,65%. 

Bent u niet in loondienst of gestopt met werken, dan betekent het dat u dit zelf moet gaan betalen het percentage dat u over uw bruto jaarinkomen dient te betalen is 5,4%. Hier zit overigens wel een maximum aan verbonden ( 2016 = 2540,- euro). 

Maximale inkomensafhankelijke bijdrage (ZvW)

Indien uw inkomen boven het bedrag van 52.763 euro uitkomt dan betaalt u over de rest van uw inkomen geen inkomensafhankelijke bijdrage (2016).

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz

Indien u in het bezig bent van een Wlz-indicatie voor zorg met verblijf dan verschillen de kosten in de bijdrage dit is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. De lage eigen bijdrage is vanaf 159,80 euro per maand - 836,60 euro per maand (2016). De hoge eigen bijdrag is maximaal 2301,40 euro per maand. Het CAK berekent uw eigen bijdrage, hier betaalt u ook het bedrag maandelijks aan. Klik hier voor de website van het CAK om de bijdrage te berekenen.

Zoals u kunt zien betaald u dus soms meer voor uw zorgverzekering dan waar u zich bewust van was, deze hoogte daar kunt u zelf niets aan veranderen. U kunt wel bekijken of u kunt besparen op uw zorgverzekering door te starten met het vergelijken van uw zorgverzekering.

 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.