Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een restitutie zorgverzekering?

Wat is een restitutiepolis?

Indien u in Nederland een zorgverzekering afsluit bij een Nederlandse zorgverzekeraar kunt u kiezen uit verschillende soorten polissen. Er bestaat regelmatig veel onduidelijkheid over hoe deze polissen in elkaar zitten. Want wat is een restitutiepolis nou precies? In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de voor- en nadelen van een restitutiepolis en waar deze uit bestaat.

Restitutiepolis

Een restitutiepolis is één van de drie vormen polissen die we op dit moment gebruiken in de wereld van de zorgverzekeringen. Deze restitutiepolis is iets duurder dan de naturapolis, maar voor dit verschil heeft u wel het recht om gebruik te maken van alle zorgverleners. U heeft dus volledige vrijheid van keuze voor een zorgverlener. Indien uw zorgverzekeraar geen contract heeft met de betreffende hulpverlener dan dient u dit wel voor te schieten en betaalt de zorgverzekeraar het “marktconforme” tarief terug. Heeft de zorgverlener wel een contract met de zorgverzekeraar dan zullen ze dit onderling regelen. Bij een restitutiepolis heeft u dus recht op vergoeding van zorgkosten. Dit betekent dat de zorgverzekeraar zorg kan hebben ingekocht, maar dit is niet noodzakelijk. Zorgverzekeraars die geen zorg inkopen, bieden daarmee een pure restitutiepolis. Verzekeraars die wel afspraken maken met zorgaanbieders bieden een (gedeeltelijke) gecontracteerde restitutiepolis aan.

Pure restitutiepolis

Het kan bij deze polis voorkomen dat u de rekening zelf moet voorschieten, maar dit is niet altijd het geval en verschilt per zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaalt u bij deze polisvorm het wettelijke tarief of een marktconforme vergoeding terug.

(Gedeeltelijk) gecontracteerde polis

Bij deze polis krijgt u de zorgkosten vergoed wanneer u naar één van de gecontracteerde zorgaanbieders gaat. Bij het bezoeken van een niet gecontracteerde zorgaanbieder moet u mogelijk (een deel van) de rekening zelf bekostigen. Voor meer informatie kunt u de polisvoorwaarden raadplegen.


Voor- en nadelen van een restitutiepolis

Voordelen:

  • Volledige vrije keuze in zorgverlener

Nadelen:

  • Kans op onvolledige vergoeding
  • Bij niet gecontracteerde zorgverleners, dient u het bedrag zelf voor te schieten.

 

Lees ook:

Let op! Indien u op de pagina zorgpremie vergelijken gebruik maakt van de zorgvergelijker en kiest voor keuzevrijheid zullen alleen de restitutiepolissen naar voren komen.

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.