Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is het Zorginstituut Nederland en wat doen ze?

Wat is het Zorginstituut NederlandHet Zorginstituut Nederland (ZN) voorheen College voor Zorgverzekeringen (CVZ), wat is dit nou precies en wat doen ze?

Dit in Diemen gevestigde zelfstandig bestuursorgaan (zbo) heeft tot taak het stimuleren van de kwaliteit en de verbetering van de zorg in Nederland.

Het Zorginstituut Nederland heeft drie belangrijke taken:

  • Zij adviseert het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport over de samenstelling van het pakket van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Ook verduidelijkt ZN bij een verschil van inzicht tussen zorgverzekeraars en verzekerden de Zorgverzekeringswet en de AWBZ.
  • Zorginstituut Nederland administreert het geld en verdeelt het over de zorgverzekeraars en de zorgkantoren.
  • Voor bepaalde groepen, zoals gepensioneerden in het buitenland, gemoedsbezwaren, wanbetalers en onverzekerden voert ze specifieke regelingen uit.

Zorginstituut Nederland voort taken voor en namens de Nederlandse overheid uit en is niet te verwarren met Zorgverzekeraars Nederlanden (ZN). ZN is een vereniging van de Nederlandse verzekeraars en dient het belang van de die verzekeraars.

Regeling wanbetalers

Buiten de kwalitatieve verbeteringen waar het Zorginstituut Nederland zich voor inzet zijn ze vooral bekend op het terrein van de regelingen die ze treffen met de wanbetalers. Heb je een betalingsachterstand opgelopen bij je huidige zorgverzekeraar van meer dan zes maanden dan zal je bij het Zorginstituut worden aangemeld. Je blijft dan verzekerd bij je huidige zorgverzekeraar (voor het basispakket, de aanvullende dekking komt te vervallen) en je gaat meer premie betalen namelijk 128 euro per maand. Totdat de schulden zijn afbetaald zal je aan het Zorginstituut moeten blijven betalen. Dit zullen ze doen door je eventuele zorgtoeslag te stoppen en het resterende deel via je uitkering of werkgever te laten betalen. De zorgverzekeraars worden steeds soepeler met het bieden van hulp bij betalingsachterstanden, dit is dan ook vanaf 1 januari 2015 bij wet geregeld dat zij hierbij meer hulp moeten bieden aan de consumenten. Trek op tijd aan de bel zodat je niet zal worden aangemeld bij het Zorginstituut want dit kan je enorm veel geld besparen! 

Update: per 1 januari 2017 zullen de volgende regelingen worden overgenomen door het CAK:

Regeling voor wanbetalers

Onverzekerden

Mensen die in het buitenland wonen

Gemoedsbezwaarden

Onverzekerde vreemdelingen

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.