Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is vrije artsenkeuze en is dit relevant voor mij?

In 2016 stond er een grote verandering op de stapel in de basis zorgverzekering. De vrije arsenkeuze, bekend geworden onder de noemer "artikel 13" zou flink worden beperkt. Gelukkig is dit voorstel niet door de Eerste kamer gekomen, maar is deze vrije artsenkeuze belangrijk of niet? Waarom zou je een verzekering willen met een vrije keuze of zijn er juist voordelen aan de beperkte artsenkeuze?

Wie heeft er een vrije artsenkeuze?

In principe hangt dit af van de soort zorgverzekering die je hebt afgesloten, namelijk de restitutie, natura of de nog meer uitgeklede versie; de budgetpolis. Vooral de laatste is de afgelopen periode zeer negatief in het nieuws geweest vanwege de zeer beperkte voorwaarden en de hoge kosten die dit met zich meebrengen indien je gebruik maakt van een niet gecontracteerde zorgverlener. Hieronder nog even een opsomming van de polissen:

  • Restitutiepolis: Dit is de polis waarbij de vrije artsenkeuze gegarandeert is, de zorgverzekeraar vergoed alle rekeningen ongeacht welke zorgverlener deze heeft uitgevoerd. Deze zorgverzekering is dan ook enkele euro's per maand duurder dan de natura - en budgetpolis. 
  • Naturapolis: Hierbij is de vrije artsenkeuze beperkt, indien de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener dan zal deze 100% worden vergoed. Is dit niet het geval dan kan men maximaal 75% van de rekening vergoed krijgen, dit is het tarief wat de zorgverzekeraars verplicht zijn om te betalen.
  • Budgetpolis: De budgetpolis ofwel de goedkope variant van de naturapolis, hierbij kan je enkel gebruik maken van de gecontracteerde zorg om alles vergoed te krijgen. Bij het gebruik van niet gecontracteerde zorgverleners kunnen de kosten erg hoog oplopen! De prijs van deze polis is beduidend lager dan de bovenstaande.

Voordelen van een beperkte zorgkeuze:

  • Een voordeel van de beperkte keuze kan zijn dat de ziekenhuizen en zorgverleners zich gaan specialiseren in bepaalde vakgebieden. Zij zullen hier meer bekwaam in worden wat de kwaliteit zal bevorderen en uiteindelijk de kosten van de behandeling te laten dalen. 
  • De zorgvezekeraar is niet meer verplicht om alle zorg (gedeeltelijk) te betalen waardoor dubieuze behandelingen niet meer vergoed zullen worden wat ook weer ten goede komt van de prijs van de zorgverzekering.
  • Voor de zorgverzekeraar zou een bijkomend voordeel zijn dat ze zich kunnen gaan onderscheiden op het bieden van kwaliteit en niet alleen focussen op de prijs van de zorgverzekering.

Voordelen van de vrije zorgkeuze:

  • De voordelen van de vrije zorgkeuze kunnen zijnd at je zelf kan bepalen waar je de zorg wilt laten uitvoeren. Bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut op de hoek waar je een goede band mee hebt of juist die een dorp verder omdat je weet dat deze hierin gespecialiseerd is. 
  • Je kan dus kiezen voor zorgverleners in de buurt, wat aanzienlijke reistijd kan schelen
  • Je huisarts kent jouw sitautie vaak het beste, deze kan dan beter ischantten welke zorgverlener bij jou past en hij weet vaak wel waar de kwaliteit van zorgverlener beter is en hij hoeft niet te letten op de kosten van de behandeling wat de zorgverzekeraar vaak wel doet. 
  • Je hoeft niet eindeloos te zoeken of je wel of niet gebruik kan maken van deze zorgverlener

De vrije artsenkeuze en de beperkingen

Aanvankelijk was de gedachten dat de verplichte vergoeding van 75% voor het gebruik van de niet gecontracteerde zorgverleners zou verdwijnen waardoor de macht van de verzekeraars alleen maar groter zou worden. Dit zou gaan gelden op alle naturapolissen en de budgetpolissen van dit moment, gelukkig is deze niet goedgekeurd door de eerste kamer. 

Als alternatief voorstel is er nu gekomen dat je mogelijk korting kan krijgen indien men gebruik maakt van deen gecontracteerde zorgverlener op je eigen risico van de zorgverzekering. Dus in plaats van te "straffen" bij het gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener zal je dan worden "beloond" voor het gebruik van de in de zorgverzekeraar haar ogen kwalitatief betere zorgverlener. 

Kies bewust je zorgverzekering van 2018

Ieder jaar begint het weer rondom November het overstapcircus, ga je het dit jaar wel doen of niet? Veel mensen hebben de afgelopen jaren een wijziging gemaakt in de polis of overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering. Maar weet u eigenlijk wel wat voor soort polis u heeft en kunt u wel gebruik maken van alle zorgverleners? 

Alleen met de restitutiepolis kunt u gebruik maken van alle zorgverleners ofwel met een vrije artsenkeuze. Kiest u voor de goedkopere natura of zelfs een budgetpolis dan krijgt u enkel de zorg vergoed indien deze is aangesloten bij uw de zorgverzekeraar. In sommige gevallen kan dit best bij u passen maar wees wel bewust van het feit dat het een flinke kostenpost kan zijn indien u wel gebruik maakt van de zorg in 2018. Wees bewust en kies de zorgverzekering die bij je past en kijk dan niet alleen naar de prijs maar ook naar de kwaliteit.

Klik hier om te starten met de zorgpremie vergelijken

 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.