Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Welke premies betaal je voor je zorgverzekering?

Vaak is het nogal onduidelijk hoe en wat men nou betaald aan premies voor de zorgverzekering, zo zijn er een aantal verschillende punten waar het totaalbedrag uit opgemaakt kan worden: De nominale premie (basispakket), de inkomensafhankelijke premie (via loondienst of apart als ZZP’er) en de aanvullende zorgverzekering. Hieronder de uitleg over de premies en de opbouw ervan:

Nominale premie

De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar exact hetzelfde, dit wordt namelijk jaarlijks bepaald door de Nederlandse overheid en wordt bekend gemaakt op “Prinsjesdag”. De prijs die u betaald een vast bedrag per maand wordt ook wel de nominale premie genoemd. De prijs kan wel per zorgverzekeraar verschillen, dit heeft te maken met de vorm van de polis. Hierover kunt u meer lezen in het artikel: Wat is het verschil tussen een natura, restitutie en budgetpolis.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Naast de nominale premie geldt er voor iedereen een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering, deze betaald uw werkgever. Bent u niet in loondienst dan moet u deze zelf betalen via de aangifte inkomstenbelasting. De hoogte van dit bedrag is aan een maximum gebonden tot de derde belastingschijf en bedraagt 4,85% (2015).

De aanvullende zorgverzekering

Sluit u buiten het basispakket een aanvullende zorgverzekering af dan betaald u dit ook aan uw zorgverzekeraar. Omdat er veel verschillende soorten aanvullende verzekeringen zijn met verschillende mogelijkheden, denk hierbij aan een tandartsverzekering of uitgebreide fysiotherapie verschillen de kosten hier ook van. Je zorgverzekering vergelijken is dan ook verstandig om zo te bekijken welke zorgverzekeraar het beste aansluit op je persoonlijke wensen. 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.