Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wonen en / of werken in het buitenland, zorgverzekering nodig?

Werken en wonen in het buitenland, wat doe je met je zorgverzekering?

Ben je van plan om (tijdelijk) te gaan werken of wonen in het buitenland dan ligt het er aan of je in Nederland verzekerd kan blijven voor je zorgverzekering.  Hieronder hebben wij de meest voorkomende situaties geschetst waarbij een zorgverzekering soms wel en soms niet noodzakelijk is.

Met pensioen of een uitkering wonen in het buitenland?

Woont u in het buitenland en u ontvangt pensioen of een uitkering uit Nederland, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering. Hier is het afhankelijk van het land waar gaat wonen hoe u zich dient te verzekeren.  Hiervoor gelden twee opties:

  • Wonen in een verdragsland? Een verdragsland is een land waar Nederland afspraken mee heeft over de vergoeding van medische zorg, is dit het geval dan kunt u zich registreren bij het Zorginstituut Nederland. U betaald dan een bijdrage aan het instituut om verzekerd te zijn van medische zorg in het buitenland.
  • Wonen in ene niet verdragsland? Dan dient u een zorgverzekering af te sluiten in het land waar u zich gaat vestigen.

Wonen in Nederland en werken in het buitenland?

Woont u in Nederland en werkt u in het buitenland? Dan vervalt uw Nederlandse zorgverzekering en dient u zich te verzekeren in het land waar u werkt, uw gezinsleden kunt u vaak net als in Nederland meeverzekeren.

Tijdelijk wonen of werken in het buitenland?

Gaat u tijdelijk wonen of werken in het buitenland, dit kan wel gevolgen hebben voor uw zorgverzekering. Het hangt er vanaf hoe lang u daar blijft voor gedetacheerden kan dit maximaal tot 24 maanden. Vertrekt u zonder contract van een Nederlandse werkgever dan kunt u zich vaak het beste verzekeren via de werkgever in het land waar u werkzaam bent.

Wonen en Studeren in het buitenland?

Gaat u tijdelijk wonen en studeren in het buitenland, dan ben je vaak verplicht om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Dit kan wel veranderen als je ook een bijbaantje neemt en dus gaat werken in het buitenland.  Je kan het beste even contact op nemen met je huidige zorgverzekeraar om te zien of je aanvullende formulieren zoals het 111 formulier moet aanvragen voor je vertrek om verzekerd te zijn van de zorg in het land waar je gaat studeren.

Denk aan de aanvullende zorgverzekering!

Let wel voor alle mogelijkheden waarbij een zorgverzekering noodzakelijk is het verstandig om in het bezit te zijn van een aanvullende zorgverzekering. Daar de kosten in het buitenland voor medische zorg een stuk hoger kunnen zijn en de basisverzekering slechts het maximale Nederlandse tarief dekt. De aanvullende zorgverzekering is een veel gevallen enkel af te sluiten tijdens de overstapperiode aan het einde van het jaar, denkt u dus dat u volgend jaar naar het buitenland te gaan voor uw werk of woonverblijf? Sluit dan voor de zorgverzekering 2016 een aanvullende dekking af om niet voor extra kosten te staan indien u gebruik moet maken van medische zorg in het buitenland. Start direct met het vergelijken van uw zorgpremie

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.