Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding allergoloog 2019

Wat is een allergoloog?

Een allergoloog onderzoekt en behandelt mensen met verschillende allergieën, o.a. mensen met een allergie aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma of hooikoorts), een geneesmiddelenallergie, een contactallergie, eczeem, netelroos, een voedselallergie of een insectenallergie. Een allergoloog onderzoekt voor welke stoffen een patiënt allergisch is. Vaak wordt er door verschillende specialismen (bijvoorbeeld de kinderarts, de dermatoloog) samengewerkt om een patiënt met een allergische aandoening te helpen.

Iemand die een allergie heeft is overgevoelig voor bepaalde stoffen die in zijn/haar omgeving voorkomen. Op het moment dat deze persoon in aanraking komt met deze stoffen, reageert het lichaam met een sterke afweerreactie. Deze reactie uit zich op een verschillende manier, bijvoorbeeld door een kriebel in de neus, gezwollen oogleden, een loopneus, tranende ogen of benauwdheid. Een patiënt kan allergisch (overgevoelig) zijn voor diverse stoffen  bijvoorbeeld voor:

 • insectengif     
 • huisstofmijt      
 • medicijnen  
 • voedingsstoffen zoals o.a. noten of koemelk    
 • huidschilfers en haren van dieren.                              

Welke allergie heb ik?

Om vast te stellen voor welke stof een patiënt allergisch is kan een allergoloog o.a. de volgende onderzoeken verrichten:

 • De plakproef: hierbij worden er stoffen op de huid geplakt, na enige dagen komt je terug op het spreekuur en wordt er gecontroleerd of de opgeplakte stoffen onder de pleister een reactie hebben veroorzaakt.
 • De neusprovocatietest: bij deze test wordt een allergeen houdende vloeistof in een neusgat gespoten. Hierna kan mogelijk een allergische reactie optreden, bijvoorbeeld niezen.                    
 • Een histamineprovocatietest: door dit onderzoek kan de prikkelbaarheid van de luchtwegen worden vastgesteld. De histamine wordt verneveld in oplopende concentraties, telkens moet er na iedere verneveling een blaastest door de patiënt worden gedaan.                                                  
 • De priktest: hierbij wordt een oplossing met allergeen op de huid aangebracht, om de opname van de allergeen oplossing in de huid te bevorderen, krijgt je door de druppel heen een prikje in de huid. Bij deze test is de reactie al binnen 10 tot 30 minuten zichtbaar.       

De allergoloog onderzoekt waar de patiënt allergisch voor is en kan de allergie o.a. behandelen met een dieet, medicijnen of hij geeft een sanatieadvies. Een sanatieadvies kan bijvoorbeeld aan een astmapatiënt worden gegeven. Een astmapatiënt is vaak allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Uw huis saneren betekent dat je je huis ‘gezond maakt’. Bijvoorbeeld: tapijt vervangen door vinyl of laminaat, banken/stoelen van textiel vervangen door banken/stoelen met een glad materiaal en ventilatieroosters altijd open laten staan.

Wat is de vergoeding voor een allergoloog?

Vanuit de basisverzekering wordt onder bepaalde voorwaarden een vergoeding verstrekt voor zorg die wordt verleend door een allergoloog. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Voor medicijnen wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering. Je zorgverzekeraar heeft niet de verplichting om alle medicijnen te vergoeden, er kan voor worden gekozen om alleen de goedkoopste variant van een medicijn te vergoeden. Voor bepaalde medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Bij enkele zorgverzekeraars kun je de eigen bijdrage verzekeren, middels een aanvullende verzekering. Aan deze vergoeding is wel een maximum bedrag verbonden. per verzekerde per verzekeringsjaar. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat o.a. vermeld: aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een vergoeding in aanmerking te komen,  wanneer je een eigen bijdrage moet betalen, voor welke vergoedingen het eigen risico geldt en het maximum te vergoeden bedrag per verzekerde per jaar voor de eigen bijdrage.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding allergoloog 2019 scoort gemiddeld: 11 3,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.