Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding echo zwangerschap 2019

Wat gebeurt er bij een echoscopisch onderzoek tijdens de zwangerschap?

Echoscopisch onderzoek is een medisch onderzoek, wat kan worden verricht via de buik (uitwendig) of via de vagina (inwendig). Of het onderzoek inwendig of uitwendig wordt verricht, hangt o.a. af van de zwangerschapsduur en van de dikte van de buikwand van de zwangere vrouw. Voor een uitwendige echo mag je je kleding aanhouden, alleen de buik moet worden ontbloot. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt op de buik eerst een laag gel aangebracht. Het is belangrijk dat je op de dag van het onderzoek thuis na het douchen geen body lotion gebruikt. Er wordt een soort camera (transducer) tegen de buik aangehouden of ingebracht in de vagina. De geluidsgolven worden door de transducer uitgezonden en opgevangen. De opgevangen golven worden in beelden omgezet, die op een scherm zichtbaar zijn. Op deze manier wordt de baby in de baarmoeder zichtbaar gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt er met de transducer enige druk op de buik uitgeoefend, dit is niet pijnlijk of schadelijk voor de baby.

Waarom wordt een echo tijdens de zwangerschap gedaan?

Dit onderzoek wordt o.a. in het begin van de zwangerschap verricht om vast te stellen:

 • of het om één kind gaat of meer kinderen
 • of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
 • de duur van de zwangerschap.                                                                                                                           

Dit onderzoek wordt o.a. later in de zwangerschap verricht om:

 • de groei van het kind te beoordelen   
 • eventuele afwijkingen van het kind op te sporen
 • de ligging van het kind vast te stellen 
 • de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. 

Een echoscopisch onderzoek geeft niet voor 100% garantie dat een eventuele afwijking wordt gevonden tijdens dit onderzoek.

Wie maakt de echo tijdens de zwangerschap?

Een echo mag alleen worden gemaakt door iemand die daar speciaal voor is opgeleid. Indien de verloskundige deze opleiding niet heeft gevolgd verwijst zij de zwangere vrouw door naar het ziekenhuis, in het ziekenhuis wordt de echo gemaakt door een echoscopist(e). Een echoscopist(e) is vaak ook verloskundige of gynaecoloog. Meestal kun je tijdens het maken van de echo de beelden zelf zien op een scherm. De echoscopist(e) geeft hierbij direct uitleg over de beelden die je ziet. Echoscopie betekent: kijken met geluid.

Wat is de vergoeding voor een echo tijdens de zwangerschap?

Het standaard echoscopisch onderzoek wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Er geldt geen eigen risico voor deze vergoeding. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding staan vermeld in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Bekijk in de onderstaande tabel de vergoeding per zorgverzekeraar.

Wil je meer informatie over diverse onderwerpen, gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding echo zwangerschap 2019 scoort gemiddeld: 1 1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.