Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding echo bovenbuik 2019

Wat is een echo bovenbuik?

Door middel van echografie kunnen onze organen worden bekeken. Met een echo van de bovenbuik kunnen de milt, alvleesklier, lever en galblaas worden bekeken. De bloedvaten kunnen ook met een echo worden bekeken. Een echo wordt gemaakt met een echograaf. Geluidsgolven worden door dit apparaat het lichaam ingestuurd. De weerkaatsing van de geluidsgolven wordt gemeten, hierdoor is het mogelijk om het inwendige van het lichaam op een tv-scherm in beeld te brengen. De geluidsgolven zijn niet hoorbaar, dit noemt men ultrageluid. Bij diverse klachten kan een arts besluiten om een echo te laten maken van de bovenbuik, bijvoorbeeld bij klachten die wijzen op galstenen.

echo bovenbuik zorgverzekering vergelijken
Apparaat waarmee de echo wordt uitgevoerd bij de patiënt

Welke voorbereiding is nodig voor een echo bovenbuik? 

Doordat een echo wordt gemaakt ontvangt je instructies van je arts, bijvoorbeeld tot hoeveel tijd je voor de echo nog mag eten of drinken. Bij een echo van de bovenbuik is het ook gewenst dat je een bepaalde tijd voordat het onderzoek plaatsvindt niet meer naar het toilet gaat. Het onderzoek is volkomen pijnloos en onschadelijk. De echo wordt uitgevoerd door een arts assistent (radioloog in opleiding) of door een radioloog. Er wordt gel op de bovenbuik aangebracht voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Een apparaat (transducer) wordt over het te onderzoeken gedeelte van het lichaam over de huid bewogen. Hiermee worden hoogfrequente geluidsgolven uitgezonden. Elk orgaan kaatst op een eigen manier de geluidsgolven terug. De radioloog ziet direct de beelden van de organen op een tv-scherm. Van deze beelden worden direct foto’s gemaakt door de behandelend arts. Het onderzoek duurt meestal niet langer dan twintig minuten.

Wat is de vergoeding voor een echo bovenbuik?

Er wordt een vergoeding gegeven vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld aan welke voorwaarden moet worden voldaan, om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Indien je hierover nog vragen hebt, kunt je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding echo bovenbuik 2019 scoort gemiddeld: 8 2,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.