Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding intensivist 2019

Wat is een intensivist?

Op de afdeling Intensive Care (IC) van een ziekenhuis liggen patiënten die intensieve zorg of bewaking nodig hebben. Deze intensieve zorg is vaak niet mogelijk op andere verpleegafdelingen van een ziekenhuis. Bij patiënten die op de afdeling intensive care liggen worden één of meerdere lichaamsfuncties die nodig zijn om in leven te blijven, bedreigd. Bijvoorbeeld patiënten die een zware operatie hebben ondergaan, bij ernstig zieke patiënten, patiënten waarbij belangrijke lichaamsfuncties door apparatuur moet worden overgenomen (ademhaling, nierfunctie). De patiënten worden elk moment van de dag geobserveerd met speciale bewakingsapparatuur. Door deze apparatuur wordt elke verandering in de lichaamsfunctie direct gesignaleerd. Indien er een verandering in de lichaamsfunctie optreedt kan hiervoor direct de juiste actie worden ingezet.

Wat doet een intensivist voor werk in het ziekenhuis?

De intensivist is een medisch specialist zoals bijvoorbeeld een internist, chirurg, cardioloog of anesthesist welke een opleiding heeft gevolgd waarin hij/zij zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die zijn opgenomen op de intensive care afdeling van een ziekenhuis. Tijdens zijn/haar opleiding tot intensivist is hij/zij vooral getraind in het toepassen van verschillende behandelingen zoals bijvoorbeeld kunstmatige beademing. De taken van een intensivist zijn o.a.:

 • Leiding geven aan arts-assistenten.
 • Beleidsbepaling voor de patient. 
 • Advies geven over ernstige zieke patiënten op de verpleegafdelingen.  
 • De opname-indicatie van de patiënt bepalen.
 • Met de IC-verpleegkundigen de zorg voor de patiënt bespreken en afstemmen.
 • Overleg voeren met medebehandelaars, bijvoorbeeld de cardioloog, de chirurg, de bacterioloog, de fysiotherapeut en diëtiste.
 • Onderdeel zijn van het SIT-team (spoed interventie team).

Een intensivist is de hoofdbehandelaar van de patiënt die op de intensive care ligt, hij/zij behandelt patiënten met verschillende aandoeningen. Bij de behandeling van een patiënt zijn vaak meerdere specialisten betrokken, bijvoorbeeld de longarts, de neuroloog, de cardioloog. Een intensivist is vaak ook een internist of anesthesioloog. Men spreekt dan van internist-intensivist of anesthesioloog-intensivist. De intensivist voert dagelijks overleg met de medebehandelaars, met betrekking tot de behandeling en zorg voor de patiënt. Het medisch team op de afdeling intensive care bestaat o.a. uit: een intensivist, IC-verpleegkundigen, en artsen in opleiding. De afdeling wordt o.a. gesteund door een medisch secretaresse en zorgassistenten. De intensivist is verantwoordelijk voor het medisch beleid op de afdeling IC. Zodra de intensivist bepaalt, in overleg met de medebehandelaars, dat een patiënt geen intensieve zorg meer nodig heeft. wordt hij/zij verplaatst naar een andere verpleegafdeling van het ziekenhuis.   

Wat is de vergoeding voor een intensivist?

Een intensivist komt in beeld wanneer de patient al opgenomen is in het ziekenhuis. De intensivist hoort binnen de ziekenhuizorg welke aanspraak maakt op het eigen risico.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding intensivist 2019 scoort gemiddeld: 3 3,7 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.