Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding medicijnen tegen diarree 2019

Wat is diarree?

Wanneer de ontlasting te veel water bevat spreekt men van diarree, de ontlasting is dun en waterig. De natuurlijke balans in je darmen is verstoord. Diarree ontstaat meestal door een infectie van de darmen, veroorzaakt door een bacterie of virus. Door de infectie raakt de darmwand ontstoken, hierdoor wordt minder vocht opgenomen uit de voedselbrij. Het vocht blijft in de voedselbrij en veroorzaakt de dunnere ontlasting. Een darminfectie kan ook worden veroorzaakt door aanwezige bacteriën in  besmet water of bedorven voedsel. Diarree kan ook een bijwerking van een bepaald medicijn zijn, bijvoorbeeld antibiotica en sommige pijnstillers. Bij PDS (prikkelbare darmsyndroom) is de werking van de darm verstoord, de oorzaak hiervan is niet bekend. PDS veroorzaakt diarree, maar kan ook verstopping veroorzaken. Bij mensen met de ziekte van Crohn komen ook vaak diarreeklachten voor.
Diarree zorgverzekering vergelijken 2019
Veel water drinken is belangrijk bij diarree

Wat te doen bij diarree?

Normaal gesproken gaat diarree na enkele dagen van zelf over. Doordat je met diarree veel vocht verliest, is het belangrijk veel te drinken, minimaal twee liter per dag verspreid over de gehele dag. Bij aanhoudende klachten is het aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts.

Welke geneesmiddelen zijn er tegen diarree? 

Er zijn enkele medicijnen die je kunt gebruiken bij diarree zoals:

  • Imodium
  • Diacure   

Dit zijn diarree remmers. Deze medicijnen zorgen er voor dat de darmbeweging wordt vertraagd, hierdoor kan het lichaam meer vocht opnemen uit de darm. Bij koorts of bloed in de ontlasting mogen diarreeremmers niet worden gebruikt. Fidaxomicine wordt voorgeschreven bij een ernstige vorm van diarree die wordt veroorzaakt door een bacterie. ORS (oral rehydration solution) is een drankje dat wordt aangeraden om uitdroging te voorkomen. Bijvoorbeeld bij kinderen, als je ouder bent dan zeventig jaar, bij hevige diarree of omdat je door koorts en/of overgeven veel vocht verliest. Je mag ORS alleen met water mengen. 

Bijwerkingen medicatie

De bijwerkingen die o.a. kunnen voorkomen zijn: jeuk, netelroos, overgevoeligheidsreactie, spierspanning en coördinatieafwijkingen. Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt, is het mogelijk dat de door de diarree een verminderde werking is. 

Wat is de vergoeding voor middelen tegen diarree?

Je kunt boven deze pagina medicatie bij diarree aanklikken, om te bekijken wat de vergoedingen zijn van je zorgverzekeraar omtrent deze medicatiesoort.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding medicijnen tegen diarree 2019 scoort gemiddeld: 4 4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.