Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding nucleair onderzoek van het hart 2019

Wat is een hartspierscintigrafie?

Bij een hartspierscintigrafie wordt de doorbloeding van het hart driedimensionaal in beeld gebracht. Dit nucleaire onderzoek werkt met behulp van radioactieve stoffen. Wanneer de cardioloog bijvoorbeeld vermoedt dat een hartspier is beschadigd of dat er zuurstofgebrek in het hart aanwezig is, laat hij/zij een nucleair onderzoek van het hart verrichten. De pompfunctie van het hart wordt ook met dit onderzoek bepaald. Het onderzoek kan op twee verschillende manieren worden gedaan, dit kan plaatsvinden in rust, maar ook na inspanning. De twee onderzoeken worden op twee verschillende dagen verricht. Als er sprake is van een zuurstoftekort dan kan worden bepaald hoe uitgebreid dit tekort is.   

Wat kan er worden verwacht bij een nucleair onderzoek van het hart?

Via een ader wordt radioactieve stof toegediend, voor dit onderzoek wordt een zeer kleine hoeveelheid radioactieve stof gebruikt. Het bloed transporteert de stof naar het hart. Met een speciale camera kunnen er foto’s (scan) van het hart worden gemaakt, omdat de radioactieve stof een straling uitzendt. Als de hartspier is beschadigd, wordt er minder straling uitgezonden. De foto’s zijn zichtbaar op een computer en kunnen worden afgedrukt.

Voor het inspanningsonderzoek ga je eerst fietsen op een hometrainer. Indien je niet in staat bent om te fietsen, worden er medicijnen via een infuus toegediend die een inspanning nabootsen. Tijdens het fietsen wordt de patiënt aangesloten op een ECG (Elektro Cardio Gram) apparaat. Er worden plakkers (electroden) op de rug en borst aangebracht die via snoertjes met het apparaat verbonden zijn. Met het ECG-apparaat wordt de werking van het hart tijdens het fietsen geobserveerd.

De hoeveelheid radioactieve stof is zeer gering en niet schadelijk voor de gezondheid. De meeste radioactieve stoffen verlaten het lichaam via de urine. Meestal wordt het advies gegeven om daarom na een onderzoek met radioactieve stoffen veel te drinken. De uitslag van het nucleair onderzoek wordt door de behandelend arts met de patiënt besproken.

Wat is de vergoeding van een nucleair onderzoek van het hart?

Een nucleair onderzoek van het hart kan alleen worden aangevraagd door een medische specialist. De vergoeding vindt plaats vanuit het basispakket. Zoals alle zorg welke gegeven wordt in een ziekenhuis, maakt dit onderzoek aanspraak op het eigen risico.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding nucleair onderzoek van het hart 2019 scoort gemiddeld: 3 3,7 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.