Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding privé kliniek 2018

Wat is een privé kliniek?

Een privé kliniek is een particuliere instelling waar medische handelingen worden verricht en wordt particulier gefinancierd. In deze kliniek worden meestal behandelingen verricht die geen medische noodzaak hebben. Een privékliniek is overwegend gespecialiseerd in één of twee vakgebieden. Er zijn veel klinieken die gespecialiseerd zijn in cosmetische ingrepen daarnaast zijn er ook bijvoorbeeld ook klinieken met als specialisatie oogheelkunde of tandheelkunde. Wettelijk is een privé kliniek niet verplicht om medisch specialisten in dienst te hebben. In deze kliniek kunnen ook alleen basisartsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen werken. Sinds 29 mei 2010 is een privé kliniek wettelijk verplicht zich te registreren. Zodat de Inspectie voor de Gezondheidszorg toezicht kan houden op alle klinieken.Het contact met de patiënt is vaak persoonlijker dan het contact met een patiënt in een ziekenhuis. Dit komt vooral omdat een ziekenhuis veel grootschaliger is dan een privékliniek. Daarnaast is een privékliniek geheel gespecialiseerd in zijn vakgebied en zijn er soms andere behandelingen mogelijk dan in een ziekenhuis. De zorg die wordt geleverd in een privékliniek is altijd voor de duur van een dag. De regel is dat de opnameduur niet langer mag zijn dan 24 uur.

Er bestaat een keurmerk: Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Een kliniek met dit keurmerk moet aan strenge eisen voldoen. Om het keurmerk te verkrijgen of te behouden vindt er regelmatig een toetsing plaats door onafhankelijke specialisten. Op de volgende onderdelen wordt getoetst:

 • Het medisch personeel moet bevoegd zijn om het beroep uit te oefenen
 • Intake van de patiënt
 • Behandelingen die worden uitgevoerd
 • Veiligheid van apparatuur
 • Infectiepreventie
 • Nazorg van de patiënt.

In veel privé klinieken worden cosmetische ingrepen gedaan waar geen medische noodzaak voor is. Enkele cosmetische ingrepen:

 • Borstvergroting of –verkleining
 • Ooglidcorrectie
 • Neuscorrectie.

Wat is het verloop van de dag van opname/behandeling in een privé kliniek? 

Bij bijvoorbeeld een neuscorrectie of een borstvergroting wordt u in de ochtend opgenomen door de verpleegkundige. Zij doet met u een intakegesprek en loopt alle informatie na die van tevoren al met u is besproken. Vervolgens wordt u gezien door de arts die de ingreep bij u gaat verrichten. Ook met de arts bespreekt u nogmaals de aard van de ingreep om ervoor te zorgen dat het gewenste resultaat wordt bereikt. U gaat naar de operatiekamer of behandelruimte. Wanneer u onder narcose moet voor de ingreep wordt u wakker in de uitslaapruimte. Wanneer u goed wakker bent, wordt er gezorgd voor optimale pijnstilling. Van de narcose kunt u misselijk zijn, hierdoor moet u eerst eten en drinken voordat u met ontslag mag. Ook moet u hebben geürineerd. U krijgt mogelijk een recept mee voor pijnstilling en een afspraak om terug te komen bij de arts. U gaat dus dezelfde dag nog naar huis. Bij een controle afspraak wordt er gekeken of het gewenste resultaat is bereikt en of er geen complicaties zijn. 
Wanneer u niet onder narcose hoeft, bij bijvoorbeeld therapieën als een allergiebehandeling kunt u vaak direct naar huis

Wat is de vergoeding voor behandeling in een privé kliniek.

Een behandeling/operatie in een privé kliniek wordt vaak niet vergoed. Bekijk voor een uitgebreid overzicht in de onderstaande tabel.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding privé kliniek 2018 scoort gemiddeld: 4 3,5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.