Vergoeding Implantaten/implantologie 2023

Wat is een tandimplantaat?

Een tandimplantaat is een kunstwortel die geplaatst kan worden wanneer de eigen tand met wortel is verwijderd. Dit kan door;
  • ziekte
  • tandbederf
  • ongeval

Waar is een tandimplantaat van gemaakt?

Een tandimplantaat wordt gemaakt van titanium en wordt in het kaakbot van de patiënt geschroefd. Daarop kan na een herstelperiode van ongeveer 3 tot 6 maanden een kroon, een overkappingsprothese of een vastzittende brug geplaatst worden. Een tandimplantaat met daarop een brug of een kroon voelt aan alsof het de eigen tanden van de patiënt zijn. Het verschil is nauwelijks voelbaar.

Hoe gaat een plaatsing van een tandimplantaat in zijn werk?

Voordat er bij een patiënt één of meerdere tandimplantaten geplaatst worden verricht de tandarts of de betreffende kaakchirurg een uitgebreid onderzoek bij de patiënt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere röntgenfoto’s. Hieruit dient naar voren te komen of de patiënt voldoende kaakbot heeft en of het kaakbot gezond genoeg is. Verder dient ook het tandvlees van de patiënt gezond te zijn en dient de patiënt bereid te zijn om het gebit na de behandeling erg goed te onderhouden. Roken en een overmatig gebruik van alcohol kan namelijk een zeer nadelig effect hebben op de behandeling die verricht wordt bij de patiënt. Om de tandimplantaat bij de patiënt in te brengen wordt de patiënt ten eerste plaatselijk verdoofd. Na het openen en het omklappen van een stukje tandvlees, boort de tandarts of kaakchirurg een gaatje in het kaakbot van de patiënt. In het geboorde gaatje wordt een tandimplantaat geplaatst, waarna het tandvlees terug wordt geklapt en zorgvuldig wordt gehecht. Na het inbrengen van het betreffende tandimplantaat kan het tandvlees van de patiënt pijnlijk en gezwollen zijn. Hiervoor kan de patiënt een pijnstillend medicijn krijgen van de betreffende behandelaar. In de eerste twee weken is het ten strengste aan te bevelen om het voedingspatroon aan te passen zodat de patiënt niet hoeft te kauwen of bijten. Een aantal goede voorbeelden hiervan zijn; soep, huzarensalade en pudding. In sommige gevallen kan de kaakchirurg er ook voor kiezen om het tandimplantaat door het tandvlees heen te laten steken. Het is dan achteraf niet meer nodig om het tandvlees te openen wanneer de kroon, de brug of de prothese daadwerkelijk geplaatst gaat worden. Deze methode zorgt wel voor meer napijn en de kans op een infectie is ook groter dan bij de bovengenoemde operatie.

Wat zijn de vergoedingen voor een tandimplantaten?

Wanneer de patiënt enkel over een basisverzekering beschikt bij zijn zorgverzekeraar wordt het plaatsen van tandimplantaten niet vergoed. Het plaatsen van tandimplantaten is namelijk niet opgenomen in de wettelijk gestelde basisverzekering. Wanneer de verzekerde een aanvullende verzekering heeft bij zijn zorgverzekeraar, worden de tandimplantaten wel vergoed. Toch is de vergoeding afhankelijk van het aanvullende pakket die de verzekerde heeft afgesloten bij de zorgverzekeraar. Elk aanvullend pakket heeft namelijk zijn eigen specifieke vergoedingen. Het is daarom ook erg verstandig om eerst alle aanvullende pakketten goed met elkaar te vergelijken zodat de verzekerde een aanvullend pakket ontvangt die het beste bij hem past. Bekijk in het onderstaande overzicht de vergoeding per zorgverzekeraar.