Vergoeding acnetherapie 2024

Wat is acne?

Acne is een ontsteking op een deel van de huid waarin de talgklier zich bevindt. Het ontstaan van acne heeft te maken met acht verschillende factoren. In bijna alle gevallen ontstaat acne in de pubertijd van de patiënt. De huid is dan namelijk onder invloed van allerlei hormonen en ondergaat verschillende veranderingen. De talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst worden in deze tijd groter en gaan meer talg produceren. Bovendien is deze talg ook dikker van samenstelling. Wanneer de talg wordt afgescheiden door het lichaam kan de talg zich gaan ophopen waardoor de talgklier verstopt raakt. De talgophoping wordt daarbij nog extra versterkt door de toegenomen verhoorning van de uitvoer van de betreffende talgklier. Deze afvoergang wordt namelijk door de verhoorning vernauwd. Door de opgehoopte talg en de vrijgekomen vetzuren, gaat de talgklier irriteren en kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontstekingen vormen puisten.

Is acne te behandelen?

Hoewel de mogelijkheden qua behandelingen de laatste jaren sterk is toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is namelijk niet zomaar van de ene op de andere dag geheel verdwenen. Zelfs de lichtere vormen van de aandoening hebben vaak langdurige aandacht nodig van een specialist. Acne is een aandoening die niet snel wordt genezen. Toch lukt het meestal wel vrij snel om te zorgen dat de acne rustig wordt en gedurende een langere tijd rustig blijft, zodat een genezing kan ontstaan. Een standaardbehandeling voor de aandoening acne bestaat niet. Dit is gelegen in het feit dat iedere patiënt een unieke behandelmethode nodig heeft. De ernst van de klachten, de leeftijd, het geslacht en de ernst van de aandoening bepalen welke behandeling nodig is bij de patiënt. Doordat van te voren niet gezegd kan worden hoe een patiënt gaat reageren op een bepaalde behandeling, is het bij iedere behandeling afwachten of de behandeling aanslaat. Een acnebehandeling is dan ook maatwerk dat door een specialist uitgevoerd dient te worden. Wanneer er een behandelplan wordt vastgesteld, houden medici doorgaans de volgende vier stappen aan:
  • Een voedselallergietest
  • Een reinigende fase om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen
  • Acne behandelingen
  • Een thuis verzorgingsset

Wat is de vergoeding voor acnetherapie?

Acnetherapie is een therapie welke niet wordt vergoed door het basispakket van de zorgverzekering, ook niet in 2021. Wanneer een verzekerde in aanmerking wenst te komen voor een vergoeding van deze therapie, dient de verzekerde bij zijn of haar zorgverzekeraar een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekeringen verschillen per zorgverzekering. Het is daarom aan te raden deze aanvullende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Wanneer de verzekerde een passende aanvullende verzekering heeft gevonden, is het raadzaam om na te gaan in hoeverre de acnebehandeling wordt vergoed en of dit voldoende is op jaarbasis. Wanneer de verzekerde tevreden is met de dekking van de aanvullende verzekering kan deze gemakkelijk worden afgesloten. De verzekerde is dan verzekerd voor een bepaald bedrag aan acnetherapie.