Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding adhd medicijnen 2019

ADHD medicijnen

Medicatie voor de behandeling van ADHD, kunnen voor sommige mensen onmisbaar zijn in het dagelijkse leven. Bij een meerderheid van de gebruikers heeft het een positief effect op de kwaliteit van leven. Dit komt doordat er een remming is op de neurotransmitters zoals adrenalline en dopamine, wat ervoor zorgt dat er vaker rust in het hoofd is en zij zich beter kunnen concentreren. Het middel dat hiervoor zorgt is methylfenidaat, dit zit onder meer in Ritalin, wellicht één van de bekendste ADHD medicatie die er op dit moment is. 

Welke medicijnen zijn er voor ADHD?

Het bekendste medicijn is Ritalin. Enkele andere medicijnen zijn:

ADHD medicijnen 2019

 
 • Clonidine
 • Medikinet
 • Amantadine
 • Atomoxetine
 • Concerta
 • Dexamfetamine
 • Kinecteen


Concerta is één van de mogelijke medicijnen die gegeven wordt bij ADHD

Vergoedingen ADHD medicijnen vanuit de basisverzekering

Op dit moment worden er een aantal medicijnen vanuit de basisverzekering vergoedt met betrekking op ADHD; Ritalin, Dexamfetamine, Medikinet, en dan soms nog onder bepaalde voorwaarden, zoals een maximale dosis. Let op! Je betaalt wel de kosten voor het eigen risico vanuit de zorgverzekering, in 2019 is dit 385 euro. Je kunt eenvoudig op de website van medicijnkosten.nl bekijken wat de kosten zijn, indien je het medicijn voorgeschreven krijgt. 

ADHD medicatie niet vanuit de basisverzekering

U zult merken dat u al heel snel bij andere merken dan de "standaard" 2,5 of 5 mg methylfenidaat u uitkomt op een eigen bijdrage voor de ADHD medicatie in 2019. De kosten kunnen echter in een rap tempo oplopen alleen gelukkig heeft de overheid hier dit jaar een verandering in aangebracht. 

De kosten voor de eigen bijdrage van medicatie binnen het geneesmiddelen vergoeding systeem zijn vastgesteld op 250,- maximaal per jaar. Zit uw medicatie niet in het basispakket, dan kost het u ook maar maximaal 250,- euro en dit gaat dan niet van uw eigen risico af daar u hier al deze eigen bijdrage voor betaald. Hieronder hebben wij twee voorbeelden van situaties die zich voor zouden kunnen doen:

Voorbeeld 1:

U gebruikt 1 tablet methylfenidaat 2,5 mg per dag, dan zijn de kosten op jaarbasis 327,58 euro. Aangezien dit medicijn volledig vergoed wordt uit de basisverzekering betaald u het eigen risico van 327,58 euro per jaar.

Voorbeeld 2:

U gebruikt Medikinet 50 mg CR capsule dan zijn de kosten 701,96 euro per jaar maar doordat deze niet in het basispakket zitten geldt er een gemaximaliseerde eigen bijdrage tot 250,- euro per jaar. De kosten voor dit medicijn is dan maximaal 250,- euro ondanks dat het duurder is dan de methylfenidaat maar dat komt uit het basispakket en dat is de grote wijziging voor 2019.

Hieronder kunt u de vergoedingen zien van de zorgverzekeraars om de kosten van de eigen bijdrage mee te verzekeren in de aanvullende zorgverzekering. Ook kunt u in onze zorgvergelijker de vergoeding ADHD medicatie in het filter toevoegen om een juiste overzicht te krijgen van de kosten, klik hier om te starten met uw zorgverzekering vergelijken

 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding adhd medicijnen 2019 scoort gemiddeld: 46 1,9 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.