Vergoeding ADHD medicijnen 2023

ADHD medicijnen

Medicatie voor de behandeling van ADHD kunnen voor sommige mensen onmisbaar zijn in het dagelijkse leven. Bij een meerderheid van de gebruikers heeft het een positief effect op de kwaliteit van leven. Dit komt doordat er een remming is op de neurotransmitters zoals adrenaline en dopamine, wat ervoor zorgt dat er vaker rust in het hoofd is en zij zich beter kunnen concentreren. Het middel dat hiervoor zorgt is methylfenidaat, dit zit onder meer in Ritalin.

Welke medicijnen zijn er voor ADHD?

Ritalin is het bekendste medicijn. Enkele andere medicijnen zijn: ADHD medicijnen 2019
  • Clonidine
  • Medikinet
  • Amantadine
  • Atomoxetine
  • Concerta
  • Dexamfetamine
  • Kinecteen

Vergoedingen ADHD medicijnen vanuit de basisverzekering

Op dit moment worden er een aantal medicijnen vanuit de basisverzekering vergoed die kunnen helpen bij ADHD; Ritalin, Dexamfetamine, Medikinet en dan soms nog onder bepaalde voorwaarden, zoals een maximale dosis. Let op! Je betaalt wel de kosten voor het eigen risico vanuit de zorgverzekering, in 2021 is dit 385 euro. Je kunt eenvoudig op de website van medicijnkosten.nl bekijken wat de kosten zijn, indien je het medicijn voorgeschreven krijgt.

ADHD medicatie niet vanuit de basisverzekering

Je zult merken dat je al heel snel bij andere merken dan de "standaard" 2,5 of 5 mg methylfenidaat uitkomt op een eigen bijdrage voor de ADHD medicatie in 2021. De kosten kunnen in een rap tempo oplopen, echter de overheid heeft hier in 2019 verandering in aangebracht. De kosten voor de eigen bijdrage van medicatie binnen het geneesmiddelen vergoeding systeem zijn vastgesteld op 250,- maximaal per jaar. Zit je medicatie niet in het basispakket, dan kost het je ook maar maximaal 250,- euro en dit gaat dan niet van je eigen risico af, omdat je hier al deze eigen bijdrage voor betaalt. Hieronder hebben wij twee voorbeelden van situaties die zich voor zouden kunnen doen: Voorbeeld 1: Je gebruikt 1 tablet methylfenidaat 2,5 mg per dag, dan zijn de kosten op jaarbasis 327,58 euro. Aangezien dit medicijn volledig vergoed wordt uit de basisverzekering betaal je het eigen risico van 327,58 euro per jaar. Voorbeeld 2: Je gebruikt Medikinet 50 mg CR capsule, dan zijn de kosten 701,96 euro per jaar, maar doordat deze niet in het basispakket zitten, geldt er een gemaximaliseerde eigen bijdrage tot 250,- euro per jaar. De kosten voor dit medicijn zijn dan maximaal 250,- euro, ondanks dat het duurder is dan de methylfenidaat, maar dat komt uit het basispakket. Hieronder kun je de vergoedingen zien van de zorgverzekeraars om de kosten van de eigen bijdrage mee te verzekeren in de aanvullende zorgverzekering. Ook kun je in onze zorgvergelijker de vergoeding ADHD medicatie in het filter toevoegen om een juiste overzicht te krijgen van de kosten, klik hier om te starten met je zorgverzekering vergelijken