Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding antistollingsmiddelen 2019

Waar worden antistollingsmiddelen voor gebruikt?

Antistollingsmiddelen worden vaak bloedverdunners genoemd. Dit is geen juiste benaming, omdat antistollingsmiddelen het bloed niet verdunnen. Deze middelen zorgen voor een vermindering of vertraging van de bloedstolling. Stollingsfactoren in de lever worden aangemaakt door vitamine K. De werking van vitamine K wordt tegengehouden door antistollingsmiddelen. Doordat de werking van vitamine K wordt geremd worden er minder stollingsfactoren in de lever aangemaakt.                                                   

Wanneer zijn antistollingsmiddelen nodig?

Antistollingsmiddelen worden voorgeschreven om bloedklonters te voorkomen. Een bloedklonter kan o.a. een hartinfarct, longembolie of een herseninfarct veroorzaken. Voordat antistollingsmiddelen worden voorgeschreven, wordt er eerst bepaald welke aandoening de patiënt heeft. Naar aanleiding hiervan wordt gekozen voor het juiste middel. Antistollingsmiddelen worden o.a. voorgeschreven bij hartaandoeningen, trombose, herseninfarct en een longembolie. Stop nooit zelf met het gebruik van antistollingsmiddelen. Raadpleeg altijd je behandelend arts, indien je vragen hebt over het gebruik van deze middelen.

Welke soorten antistollingsmiddelen zijn er?

Er zijn drie soorten antistollingsmiddelen: nieuwe orale stollingsremmers, stollingsremmers en bloedplaatjesremmers. Van deze drie middelen zijn de bloedplaatjesremmers het minst krachtig. Enkele antistollingsmiddelen:

 • Apixaban
 • Rivaroxaban
 • Dabigatran
 • Acenocoumarol
 • Dipyridamol
 • Prasugrel
 • Ascal  

Wat zijn de bijwerkingen en voorzorg bij antistollingsmiddelen?

Bij het gebruik van antistollingsmiddelen kunnen o.a.  de volgende bijwerkingen optreden: blauwe plekken (zonder dat men zich heeft gestoten), bloeduitstortingen, een wond blijft langer bloeden, neusbloedingen, misselijkheid en diarree. Indien je een specialist of tandarts bezoekt, meldt dan altijd welke medicijnen je gebruikt. Veel medicijnen kunnen het effect van antistollingsmiddelen tegenwerken of versterken. Indien je zelf een natuurgeneesmiddel of een pijnstiller koopt, is het belangrijk dat je de bijsluiter leest, om vast te stellen of dit middel samengaat met je antistollingsmiddel. Als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts of apotheker, zij weten welke medicijnen je al gebruikt, en kunnen je informeren over het gebruik van het zorgmiddel wat je zelf hebt gekocht. Heb je last van een bijwerking van een antistollingsmiddel, neem dan contact op met je behandelend arts.

Wordt antistollingsmedicatie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De meeste zorgverzekeringen hebben een vergoeding voor antistollingsmiddelen opgenomen in de polis. Ook zijn er enkele die geen vergoeding bieden. In de onderstaande tabel kun je per zorgverzekering zien welke middelen er vergoed worden en wat de hoogte van de vergoeding is.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding antistollingsmiddelen 2019 scoort gemiddeld: 32 2,4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.