Vergoeding Begrafenis / crematie in het buitenland 2023

Begrafenis / crematie in het buitenland

Indien iemand in het buitenland verblijft en daar overlijdt kan het stoffelijk overschot naar Nederland worden vervoerd. Er kan ook voor worden gekozen om de begrafenis/crematie plaats te laten vinden in het buitenland. Een overlijden moet ter plaatse worden geregistreerd dat kan bij een gemeentehuis of bij een consulaat. Zodra een overlijden wordt geregistreerd wordt het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Nederland geïnformeerd. Indien iemand in het buitenland overlijdt en niet verzekerd is voor de kosten voor het terugbrengen van zijn/haar stoffelijk overschot vindt de begrafenis/crematie in het buitenland plaats. Tenzij de familie deze kosten wil (kan) betalen. Indien de kosten niet kunnen worden voldaan dan zal de begrafenis/crematie plaatsvinden volgens de plaatselijke gewoonten. De kosten die hieraan zijn verbonden worden betaald door de plaatselijke autoriteit.

Enkele plaatselijke gewoonten

In heel veel landen die een warm klimaat hebben, wordt iemand meestal binnen 24 uur na het overlijden begraven of gecremeerd.  Indien er vrienden of familieleden bij de begrafenis aanwezig willen zijn en daardoor de overledene niet binnen 24 uur kan worden begraven, dan wordt het lichaam gebalsemd. Nadat het lichaam is gebalsemd kan de begrafenis op een later tijdstip plaatsvinden. In Spanje zijn er net zo als in Nederland begraafplaatsen. In de rotsachtige gebieden wordt een overledene vaker bijgezet in een muur. Dit komt in Nederland veel minder voor. Als iemand is gecremeerd dan kan hij/zij worden bijgezet in een urnenmuur. In Nieuw-Zeeland duurt het drie dagen voordat een overledene wordt begraven of gecremeerd. In veel Islamitische landen wordt een overledene op de dag van het overlijden begraven. In deze landen worden overleden personen niet gecremeerd. Het is zelfs verboden, omdat het lichaam na de dood niet mag worden beschadigd. In India en Nepal worden de hindoes binnen 24 uur gecremeerd, Hierna wordt het as waar mogelijk in heilig water, zoals de Ganges, verspreid.

Informatie over begrafenis of crematie in het buitenland

Als de begrafenis/crematie in het buitenland moet plaatsvinden kan de ambassade (consulaat) informatie geven over de plaatselijke uitvaartondernemingen en de geschatte kosten van een begrafenis/crematie.