Vergoeding biologische tandarts 2023

Wat is een biologische tandarts?

Bij een biologische tandartspraktijk staat de behandeling waarbij lichaamsvriendelijke materialen worden gebruikt voorop. Deze lichaamsvriendelijke materialen worden gebruikt om het lichaam zo min mogelijk door de tandheelkundige ingrepen te belasten. Hierdoor maakt een biologische tandartspraktijk helemaal geen gebruik van schadelijke of giftige stoffen, zoals bijvoorbeeld amalgaam en fluor. Als er sprake is van bestaande amalgaamvullingen worden deze dan ook bij voorkeur weggehaald door de biologische tandarts. In plaats van deze vullingen maakt de biologische tandarts dan gebruik van lichaamsvriendelijke stoffen voor vullingen en andere ingrepen. Hierbij wordt gekozen voor een behandelmethode die de patiënt zo effectief mogelijk helpt, terwijl ze zo min mogelijk last veroorzaken voor de rest van het lichaam van de patiënt. Bepaalde manieren van behandelingen bij de reguliere tandheelkunde laten giftige stoffen achter in het lichaam van de patiënt, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van grijze vullingen (amalgaam) in het gebit van de patiënt. Deze laatstgenoemde vulling bestaat namelijk voor maar liefst 50% uit kwik. Wanneer iemand koffie of thee drinkt, of zijn tanden poetst, komt er kwik vrij uit de vulling. vergoeding biologische tandarts Tandpasta zonder fluoride past prima binnen de behandeling van de biologische tandarts

Wat doet een biologische tandarts anders?

Zoals al eerder vermeld, maakt een biologische tandarts geen gebruik van amalgaam voor de vullingen. Als alternatief hiervoor gebruikt de tandarts composiet of porselein. Het resultaat hiervan is dat er geen kwikdeeltjes in het lichaam terecht komen. Een andere verandering is dat er bij een biologische tandarts geen gebruik wordt gemaakt van fluoride. Dit is volgens de biologische tandartsen namelijk zeer schadelijk. Volgens de biologische tandartsen kan dit namelijk een schadelijke bijwerking hebben op het tandglazuur en osteoporose veroorzaken. Daarnaast zeggen de biologische tandartsen dat er in één tube fluoride tandpasta genoeg fluoride zit om een klein kind te doden, daarom zijn de biologische tandartsen dan ook fel tegen het gebruik hiervan. Voor het gebruik van kronen en bruggen wordt er gebruik gemaakt van speciale lichaamsvriendelijke materialen en behandelmethoden die uiteraard zo min mogelijk schadelijke effecten met zich meebrengen. Een ander belangrijk verschil is dat de biologische tandartsen geen voorstanders zijn van wortelkanaalbehandelingen, wanneer het toch nodig is, maken ze gebruik van een speciale lichaamsvriendelijke vulstof. Deze lichaamsvriendelijke vulstof heeft daarnaast ook een remmende werking op de groei van bacteriën. Deze bovengenoemde behandelingen zijn enkel een kleine greep voorbeelden uit de behandelingen die een biologische tandarts uitvoert bij zijn patiënten. Verder kijkt een biologische tandarts naar de gehele mens en werkt vanuit de holistische visie. Deze visie verzorgt en onderzoekt de hele mens als lichaam, ziel en geest. Bij de behandeling van gebitsproblemen worden naast de technieken die reguliere tandartsen gebruiken, ook acupunctuur en homeopathie gebruikt.

Wat zijn de vergoedingen voor een behandeling door een biologische tandarts?

Een behandeling bij een biologische tandarts wordt nooit vergoed vanuit het basispakket. Wanneer een verzekerde gebruik wilt maken van biologische tandheelkunde, is een aanvullende zorgverzekering nodig. Deze aanvullende verzekering vergoedt dan een deel van de gemaakte kosten. Elk aanvullend pakket heeft zijn eigen specifieke vergoedingen voor een biologische tandarts. Daarom is het verstandig de aanvullende verzekeringen goed door te nemen alvorens het afsluiten hiervan. Sommige aanvullende verzekeringen geven namelijk een ruimere vergoeding op een behandeling bij de biologische tandarts dan andere aanvullende verzekeringen.