Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding cardioloog 2019

Wat doet de cardioloog?

Cardiologie is één van de grotere specialismen in Nederland, omdat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking lijdt aan hartklachten. Zodra een patiënt bij de huisarts komt met klachten die wijzen op een aandoening van het hart, wordt deze doorverwezen naar een cardioloog. Er zijn diverse klachten die mogelijk wijzen op een aandoening van het hart zoals bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst en hartritmestoornissen. Een cardioloog is een medisch specialist die aandoeningen van het hart opspoort, diagnosticeert en behandelt. Een cardioloog verricht ook preventieve behandelingen om hartproblemen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld het voorschrijven van medicijnen. Een hartaandoening wordt gediagnosticeerd door verschillende onderzoeken zoals o.a. het meten van de bloeddruk en de polsslag, een fietsproef, echografie van het hart, MRI-scan en hartkatheterisatie. Bij een hartkatheterisatie wordt informatie over de pompfunctie, de hartkleppen en kransslagaderen verkregen. In enkele ziekenhuizen is het ook mogelijk  om een 3-dimensionale hartscan te maken. Bij deze scan kunnen de wandonregelmatigheden van het hart worden beoordeeld.

Wat gebeurt er tijdens het spreekuur op de polikliniek cardiologie?

Een cardioloog houdt zijn/haar spreekuur op de polikliniek van een ziekenhuis. Vaak werkt hij/zij samen met andere specialisten zoals bijvoorbeeld een internist of een radioloog. Meestal wordt een patiënt door de huisarts doorverwezen naar de cardioloog, maar het komt ook voor dat een andere specialist de patiënt naar de cardioloog doorverwijst. Bij het eerste bezoek aan de cardioloog wordt meestal door een hartfunctielaborant een hartfilmpje (EGC) gemaakt. De cardioloog inventariseert je klachten en verricht  lichamelijk onderzoek. Als er niet direct een diagnose kan worden gesteld, wordt er een vervolgonderzoek verricht zoals bijvoorbeeld een echo-onderzoek of een inspanningstest (fietstest). De uitslagen van de onderzoeken worden met je besproken en indien nodig, stelt de cardioloog een behandelplan op. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het voorschrijven van medicijnen. Indien een operatie noodzakelijk is word je opgenomen in het ziekenhuis. Een hartoperatie kan niet in elk ziekenhuis plaatsvinden, een hartchirurg verricht de operatie.

Wat is de vergoeding voor een behandeling bij de cardioloog?

Een behandeling door een cardioloog wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Je zorgverzekeraar moet wel een contract hebben afgesloten met je cardioloog om voor vergoeding in aanmerking te komen. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. De medicijnen die de Nederlandse overheid heeft opgenomen in de basisverzekering worden vergoed, het komt voor dat een zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn vergoedt. Hiervoor betaal je geen eigen risico. Voor bepaalde medicijnen kan een eigen bijdrage gelden. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je recht hebt op een vergoeding en voor welke vergoedingen het eigen risico geldt.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding cardioloog 2019 scoort gemiddeld: 39 3,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.