Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding carpale tunnel syndroom 2019

Wat is een carpale tunnel syndroom (CTS)?

Aan de handpalmzijde van de pols ligt de carpale tunnel, dit is voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen een doorgang. Als de tunnel te nauw is wordt een belangrijke handzenuw bekneld. De klachten die hierdoor worden veroorzaakt worden het carpale tunnel syndroom genoemd.                                                                                                        

Wat is de oorzaak van het carpale tunnel syndroom?

De exacte oorzaak van de beklemming is vaak onbekend. Bij bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld reumatische aandoeningen en diabetes (suikerziekte) komt CTS vaker voor. Artrose (slijtage) en botbreuken kunnen ook een vernauwing in de tunnel veroorzaken. Als een vrouw tijdens de zwangerschap vocht vasthoudt kan er een zwelling in de tunnel ontstaan. Hierdoor kunnen symptomen van het CTS ontstaan, deze verdwijnen meestal nadat de vrouw is bevallen.
carpale tunnel syndroom zorgverzekering vergelijken 2019

Wat zijn de verschijnselen van het carpale tunnel syndroom?

Door de druk op de zenuw kan er o.a. gevoelloosheid ontstaan. Meestal heeft iemand ook last van pijn en/of tintelingen in de vingers, hand en arm. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt. Doordat het gevoel en de kracht minder kunnen worden, heb je minder grip op dingen, hierdoor komt het voor dat je bepaalde dingen uit je hand laat vallen. 

Hoe wordt CTS behandeld?

CTS hoeft niet altijd te worden behandeld. Bij ongeveer 25% van de patiënten met CTS verdwijnen binnen een jaar alle klachten. Niet elke patiënt wordt geopereerd. Klachten kunnen o.a. mogelijk worden verminderd door:

 • ’s nachts een nachtspalk dragen
 • een ontstekingsremmend medicijn slikken
 • verandering van werkzaamheden (indien mogelijk)
 • een ontstekingsremmend medicijn injecteren.

Als er geen verbetering optreedt of de klachten zijn te hevig, dan kan een operatie noodzakelijk zijn. Door een operatie wordt de ruimte binnen de carpale tunnel vergroot. Voor deze operatie wordt de patiënt meestal niet opgenomen in een ziekenhuis, het is een dagbehandeling. De operatie kan plaatsvinden onder:

 • algehele narcose (verdoving) 
 • regionale verdoving, hierbij wordt alleen de arm verdoofd (d.m.v. een okselprik)
 • lokale verdoving, alleen de pols of handpalm wordt verdoofd.

Voordat de operatie plaatsvindt word aan je verteld welke verdoving je krijgt. 

Wat gebeurt er na de operatie van het carpale tunnel syndroom?

Als je onder algehele narcose bent geopereerd ga je na de operatie eerst naar de uitslaapkamer. Hierna word je naar de verpleegzaal gebracht. Indien je geopereerd bent, onder een regionale of lokale verdoving kun je direct naar de verpleegzaal. Mogelijk krijg je op de verpleegzaal eerst iets te eten en drinken voordat je weer naar huis gaat. Als je naar huis gaat word je arm in een mitella (draagdoek) gedaan. Na een paar dagen is de mitella meestal niet meer nodig. Een verpleegkundige geeft je alle informatie die belangrijk is voor je als je weer thuis bent. Na ongeveer twee weken word je voor controle op de polikliniek van het ziekenhuis verwacht.

Wat is de vergoeding voor de behandeling van een carpale tunnel syndroom?

Voor een operatie wordt onder bepaalde voorwaarden een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, hierin worden de voorwaarden benoemd, waaraan moet worden voldaan om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Bekijk in de onderstaande tabel welke vergoeding wordt gegeven per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding carpale tunnel syndroom 2019 scoort gemiddeld: 15 3,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.