Vergoeding chiropractie 2024

Wat is chiropractie?

Chiropractie is afgeleid van het Griekse woord "cheiros", wat hand betekent en "pratto"; beoefenen. Letterlijke vertaling van het woord chiropractie is dus met de hand beoefenen. Chiropractie is een behandelmethode die in het teken staat van een diagnose, een behandeling en preventie van stoornissen van het bewegingsapparaat, het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties. Chiropractie is een aanvullende discipline die wordt uitgevoerd bij de traditionele geneeskunde en moet niet worden beschouwd als een alternatief hiervan.

Wat is een chiropractor?

Een chiropractor is een professioneel specialist die in vele lidstaten van Europa, zoals bijvoorbeeld, België, Zwitserland, Engeland en diverse Scandinavische landen, een erkend beroep uitoefent en dus niet behoort tot een aanvulling. Een chiropractor heeft binnen deze landen de status van een zorgverlener in de eerstelijnszorg, dit is vergelijkbaar met een arts of een tandarts. In Nederland is chiropractie een vrij beroep dat valt onder de alternatieve of complementaire geneeskunde. Tot op heden is het beroep dan ook niet officieel door de overheid gereguleerd en erkend.

Waar is chiropractie goed voor?

Tijdens de behandeling van een chiropractor staan de wervelkolom en het zenuwstelsel zoals eerder vernoemd centraal. De chiropractor gaat er dan ook vanuit dat veel gezondheidsproblemen hieruit voortkomen. Via het zenuwstelsel gaan er namelijk voortdurend signalen van de hersenen naar het algehele lichaam (denk aan organen, gewrichten en spieren) en weer terug. Bij een behandeling door de Chiropractor wordt er gezorgd dat de zenuwbanen zo optimaal mogelijk zouden kunnen gaan functioneren. De meeste klachten waarmee een patiënt bij de chiropractor komt zijn:
  • Lage rugklachten zoals: spit, hernia, ischias, artrose
  • Nekklachten: hoofdpijn, migraine, duizeligheid, whiplash, aangezichtspijn, artrose
  • Klachten in armen en benen: tintelingen, gevoelloosheid, RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom, ischias, voetklachten.
Verder worden er nog klachten behandeld van de bovenrug, pijn op de borst, bekkeninstabiliteit, rugpijnen tijdens of na de zwangerschap. Tevens worden klachten zoals koliek en kiss syndroom behandeld wat vaak het probleem is bij huilbaby's.

De behandeling door een chiropractor

Er wordt altijd gewerkt vanuit het natuurlijk vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Wanneer een patiënt onder behandeling van een chiropractor komt, krijgt hij tijdens zijn eerste consult een uitgebreide vragenlijst, waarop de klachten en de algemene gezondheid ingevuld dienen te worden. Een aantal van deze vragen kunnen voor de patiënt wat afwijkend lijken maar dit komt omdat de chiropractor de patiënt in zijn geheel wil benaderen en dan kunnen een aantal losse stukjes namelijk van zeer groot belang zijn. Hierom wil de behandelaar zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over de algehele gezondheid van de patiënt. Daarnaast krijgt de patiënt een vraaggesprek waarbij de algehele gezondheid nogmaals wordt nagelopen. Een voorbeeld van deze vraagronde, is dat de klachten bij een persoon met diabetes anders zijn dan een persoon met dezelfde klachten zonder diabetes. De behandelaar moet daarom ook zo goed mogelijk geïnformeerd worden over de algemene gezondheid van de patiënt. vergoeding chiropractie 2019 Rugklachten is één van de klachten waar je voor terecht kunt bij een chiropractor Selecteer aan de bovenzijde de behandeling welke je nodig hebt en bekijk de vergoeding chiropractie per zorgverzekeraar!

Vergoeding chiropractie

Chiropractie valt onder de alternatieve behandelwijze en wordt enkel vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed. De meeste zorgverzekeringen vergoeden de kosten van de behandelingen, voor een bepaald percentage van de behandelkosten of geven een vastgesteld bedrag. Er is een maximum totaal geldbedrag, die je vergoed krijgt per jaar. Voorwaarde voor vergoeding, is dat de chiropractor is aangesloten bij een beroepsvereniging en staat ingeschreven bij de stichting chiropractie nederland (SCN) of de stichting van het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC). Een verwijzing van de huisarts is voor de meeste verzekeringsmaatschappijen niet nodig.