Vergoeding Couveuse nazorg 2024

Wanneer wordt een kindje in een couveuse verpleegd?

Als een kindje voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt, noemen we dit een vroeggeboorte en moeten kinderen vaak nog in een couveuse. Ook kan het zijn dat kinderen die een medische afwijking of een medisch probleem hebben, een tijdje in een couveuse moeten. Een couveuse is ervoor om een kindje op temperatuur te houden, om zo de baarmoeder na te bootsen. Ook word het kindje in de couveuse beschermd tegen virussen en bacteriën omdat het een afgesloten ruimte is. Hoelang een pasgeboren baby in een couveuse moet liggen, wordt bepaald aan de hand van de zwangerschapsduur of aan de hand van de ontwikkeling van het kindje. couveuze nazorg In een couveuse is de temperatuur hoger dan de omgeving

Bestaat er nazorg wanneer een kindje in de couveuse heeft gelegen?

Het pasgeboren kindje heeft dus een aantal dagen of weken in de couveuse gelegen in het ziekenhuis, maar nu mag je kindje eindelijk met je mee naar huis. Groot feest, maar natuurlijk ook heel spannend , want in het ziekenhuis kregen jullie alle medische en ondersteunende zorg die jullie nodig hadden en nu mag je het zelf gaan doen. Gelukkig bestaat er hulp om je te ondersteunen als je met je kindje thuiskomt uit het ziekenhuis. Dit heet couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg. Deze zorg is niet hetzelfde als reguliere kraamzorg. De zorg bestaat namelijk vooral, uit het geven van instructies over de verzorging van je kind en hoe je je dagelijkse ritme in het gezin weer kunt terug brengen, zodat het voor ieder lid van het gezin prettig is. Door veel moeders wordt deze nazorg als prettig ervaren omdat zij, vooral die eerste dagen als het kindje thuis is, wat extra steun kunnen ervaren van een kraamverzorgende, omdat zij vaak nog wat emotioneel zijn en misschien zelf nog niet volledig hersteld zijn. Deze kraamhulp neemt geen huishoudelijke taken over zoals dit wel gebeurt in de reguliere kraamzorg.

Wat is de vergoeding bij couveuse nazorg?

Het hangt af van je zorgverzekeraar of je couveuse nazorg vergoedt krijgt. Via een aanvullende zorgverzekering bieden de meeste zorgverzekeraars een vergoeding. Heb je een zorgverzekering die couveuse nazorg vergoedt, dan is het meestal zo dat het hele bedrag wordt vergoed. Voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, voor je kindje thuis komt van de couveuseafdeling, om na te gaan of je recht hebt op een vergoeding. In de onderstaande tabel vind je meer informatie over de nazorg na verpleging op de couveuseafdeling. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.