Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding dermatoloog 2019

Wat is een dermatoloog (huidarts)?

Een dermatoloog (huidarts) behandelt mensen met aandoeningen van de huid. Dermatologie (huidkunde) richt zich op het diagnosticeren en behandelen van huidaandoeningen. Er zijn veel verschillende huidafwijkingen en huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld: spataderen, allergische aandoeningen, huidinfecties, chronische wonden, ontstekingsprocessen en goed- en kwaadaardige gezwellen. Een dermatoloog heeft eerst de basisopleiding tot arts (opleidingsduur is 6 jaar) gevolgd en heeft zich daarna gespecialiseerd in huidziekten (opleidingsduur is 5 jaar). De opleiding voor dermatoloog richt zich op:  

 • Algemene dermatologie, behandelen en herkennen van huidaandoeningen.  
 • Herkennen en behandelen van seksueel overdraagbare aandoeningen (venereologie).     
 • Goed- en kwaadaardige huidtumoren chirurgisch behandelen (dermatochirurgie).
 • Herkennen en behandelen van spataderen/huidafwijkingen die zijn veroorzaakt door een gestoorde doorbloeding van de benen (flebologie).      

Zijn er specialisaties binnen de dermatologie?

Een dermatoloog heeft vaak een specialiteit, bijvoorbeeld pigmentatiestoornissen, spataderen, lymfoedeem, huidafwijkingen bij kinderen, huidkanker, aambeien. Patiënten met speciale (huid)problemen worden vaak naar een dermatoloog verwezen die extra gespecialiseerd is. Zo kan het voorkomen dat iemand die in het noorden van het land woont, wordt doorverwezen naar een dermatoloog in het midden van het land. Al is een dermatoloog gespecialiseerd dan moet hij/zij de volledige vakkennis op peil houden om het volledige vak te blijven beheersen. Hiervoor zijn er nationale en internationale nascholingscursussen. Het is een verplichting van elke dermatoloog om deze cursussen te volgen, om geregistreerd te blijven staan als dermatoloog.

Een diagnose wordt gesteld door:

 • Vaatonderzoek, met behulp van een echo-apparaatje wordt de toestand van de bloedvaten vastgesteld bij personen met spataderen.  
 • Als het vermoeden bestaat dat de afwijking door een allergie wordt veroorzaakt kan er een allergietest worden uitgevoerd.
 • Een klein stukje ziek weefsel opsturen naar de patholoog voor nader onderzoek (biopt).
 • Om na te gaan of er sprake is van een schimmel- bacterie- of virusinfectie worden er stukjes huid naar het laboratorium gestuurd die op kweek worden gezet (huidkweek). 
 • Indien de dermatoloog vermoedt dat er sprake is van een schimmelinfectie dan kan dit direct worden onderzocht. Er worden dan enkele huidschilfers onder de microscoop onderzocht (microscopie).
 • Het komt ook voor dat er andere onderzoeken nodig zijn voor de juiste diagnose, zoals röntgenfoto’s, urine- en/of bloedonderzoek.    
 • Bij veel huidaandoeningen kan er direct al een diagnose worden gesteld omdat het huidbeeld zo kenmerkend is. De patiënt kan direct worden behandeld, verder onderzoek is niet nodig.                                              

Welke behandelingen kan een dermatoloog toepassen?

 • Inspuiten van spataderen.
 • Chirurgie, bijvoorbeeld het verwijderen van middelgrote spataderen.
 • Huidtransplantatie, bij open benen worden de wonden gesloten met eigen huid van de patiënt.
 • Lichttherapie voor patiënten met eczeem en psoriasis.
 • Met etsen, branden of vriezen kan een goedaardige huidafwijking (o.a. wratten) worden behandeld.
 • Lasertherapie, meestal heeft een dermatoloog meerdere lasers tot zijn beschikking omdat een laser die wordt gebruikt, afhankelijk is van het huidprobleem.
 • Het voorschrijven van medicijnen, vooral veel zalven en crèmes.                                                                  

Op de polikliniek dermatologie wordt de zwachteltherapie meestal uitgevoerd door een speciaal opgeleide dermatologisch verpleegkundige. Om zweren te laten genezen (open benen) worden de benen gezwachteld. Tijdens het spreekuur op de polikliniek geeft de dermatoloog aandacht aan de huidaandoening van de patiënt en hoe de patiënt met zijn/haar huidprobleem omgaat.

Wat is de vergoeding voor een dermatoloog?

Vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering wordt een vergoeding verstrekt voor medicijnen. Het is geen verplichting van je zorgverzekeraar om alle medicijnen te vergoeden. De zorgverzekeraar kan er voor kiezen om alleen de goedkoopste variant van een medicijn te vergoeden. Voor diverse medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Bij enkele zorgverzekeraars kun je de eigen bijdrage verzekeren, door een aanvullende verzekering af te sluiten. Hier is wel een maximum bedrag aan verbonden per verzekerde per verzekeringsjaar. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat het maximumbedrag vermeld. Zorg die wordt verleend door een medisch specialist, wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen dient je zorgverzekeraar een contract te hebben afgesloten met je specialist. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld met welke specialisten een contract is afgesloten. Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een dermatoloog geldt het eigen risico.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding dermatoloog 2019 scoort gemiddeld: 39 1,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.