Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding dotterbehandeling 2019

Wanneer is een dotterbehandeling van het hart nodig?

Een veel voorkomende behandeling van problemen aan het hart is dotteren, hiermee wordt een vernauwing in de kransslagaders van het hart opgeheven. De doorstroming van het bloed wordt hierdoor bevorderd. Voorafgaand aan deze behandeling, hebben de meeste mensen een hartkatherisatie gehad. Mensen die klachten hebben die wijzen op een vernauwing van de kransslagaders, komen in aanmerking voor een dotterbehandeling. Bijvoorbeeld pijn op de borst bij inspanning of rust, benauwdheid, hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Een vernauwing in de slagader ontstaat door slagaderverkalking. Door slijtage van de slagaders kunnen er kleine scheurtjes in de binnenste bekleding van de slagaders ontstaan. Via deze scheurtjes kan cholesterol in de bloedvatwand indringen. Kalkzouten verbinden zich met cholesterol en hierdoor ontstaat een verharding van het bloedvat.

Wat is de procedure van een dotterbehandeling?
Via een slagader in de elleboogplooi, pols of lies wordt er onder plaatselijke verdoving een katheter(dun hol slangetje) naar het hart gebracht. Via de katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten om de kransslagader middels röntgenapparatuur zichtbaar te maken op een beeldscherm. Een ballonnetje wordt via een draad door de katheter naar de vernauwde kransslagader gebracht. Zodra het ballonnetje zich op de juiste plaats bevindt, wordt het opgeblazen. Tijdens het opblazen van het ballonnetje wordt de kransslagader even afgesloten, op dat moment heb je even last van pijn op de borst. Door het opgeblazen ballonnetje wordt de plaque plat gedrukt en de vaatwanden naar buiten gedrukt, het ballonnetje loopt leeg, Hierna wordt er opnieuw contrastvloeistof via de katheter ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt, om te bekijken of de vernauwing geheel is verdwenen. Indien de vernauwing nog niet geheel is verdwenen, wordt het ballonnetje meerdere keren opgepompt. Nadat het ballonnetje is verwijderd kan het bloed weer goed doorstromen. Meestal wordt er bij een dotterbehandeling ook een stent geplaatst. Een stent (metalen cilindertje van gaas) lijkt op een veertje van een balpen en biedt ondersteuning aan de vaatwand. Een stent zorgt er voor dat na het dotteren het bloedvat open blijft. Het prikgat in de slagader wordt dicht gemaakt door dit enige tijd (15 minuten) stevig aan te drukken en af te pleisteren met een drukverband. Voor de lies wordt vaak een angioseal gebruikt. Dit is een stopje dat vanzelf oplost in het lichaam.

Dotteren zorgverzekering vergelijken 2019
Afbeelding van de kransslagaders tijdens een dotterbehandeling

Wat is de vergoeding van dotteren in het ziekenhuis?

Een dotterbehandeling verloopt altijd via de cardioloog. Deze behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Omdat deze behandeling in het ziekenhuis plaatstvindt zal er ten alle tijden aanspraak worden gemaakt op het eigen risico.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding dotterbehandeling 2019 scoort gemiddeld: 6 3,5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.