Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding erfelijkheidsonderzoek en advisering 2019

Wat is erfelijkheidsonderzoek?

Bij erfelijkheidsonderzoek onderzoekt men of een bepaalde aandoening of aangeboren afwijking erfelijk is. Ook kan er worden uitgezocht of er een verhoogde kans is op een erfelijke aandoening bij eventuele (volgende) kinderen. Via de huisarts of specialist kan doorverwezen worden naar de polikliniek Klinische Genetica. Er is meer kans op een erfelijke aandoening als ouders bloedverwanten zijn. Een erfelijkheidsonderzoek bestaat voor een groot deel uit het verzamelen van informatie in één of meerdere gesprekken, het nagaan van vroegere medische onderzoeken en het vergelijken van al deze gegevens met medische vakliteratuur. Soms is een aanvullend medisch onderzoek nodig. Zorgvuldig en uitgebreid erfelijkheidsonderzoek kost vaak veel tijd. Het kan wel drie tot acht maanden duren voordat de uitslag bekend is.

Eigen keuze en wat is het belang van het onderzoek?

Niemand verplicht je om een erfelijkheidsonderzoek te laten doen. Een arts kan je dit wel mogelijk adviseren. Dit onderzoek hoeft niet alleen voor jou belangrijk te zijn, maar kan zeker van belang zijn voor bijvoorbeeld je kinderen. Een erfelijkheidsonderzoek naar bijvoorbeeld een zeldzame erfelijke vorm van kanker kan van groot belang zijn. Als je de eerste in een familie bent die een erfelijkheidsonderzoek wilt laten verrichten dien je er rekening mee te houden dat je dit zelf met je familieleden moet bespreken. Dit onderzoek kan veel emoties en vragen oproepen. Wat zijn de gevolgen van het onderzoek? Niet iedereen wil weten wat hem/haar mogelijk te wachten staat. Terwijl ook veel mensen een erfelijkheidsonderzoek willen laten verrichten omdat er dan mogelijk preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

Wat is de vergoeding voor erfelijkheidsonderzoek?

Alle kosten van een genetisch onderzoek worden onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit het basispakket . Er is wel sprake van een verplicht eigen risico. Het wettelijk eigen risico is door de overheid voor 2019 op € 385,00 vastgesteld. Alle kosten die onder het eigen risico vallen, moeten eerst door jezelf worden betaald. Zodra je € 385,00 in één jaar hebt betaald, worden hierna alle kosten, die in aanmerking komen voor een vergoeding, geheel vergoed.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding erfelijkheidsonderzoek en advisering 2019 scoort gemiddeld: 6 3,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.