Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding geneesmiddelen om de darm leeg te maken 2019

Geneesmiddelen om de darmen leeg te maken

 

Voor diverse onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een röntgenonderzoek, een operatie en een endoscopisch onderzoek kan het nodig zijn om de darmen leeg te maken. Dit, omdat de darmen zo schoon mogelijk moeten zijn om te onderzoeken en/of te opereren. Er mogen dus geen voedselresten meer in de darmen aanwezig zijn.

Voordat de operatie of het onderzoek plaatstvindt, wordt er gestart met een laxerend middel. Het middel wat hier vaak voor wordt gebruikt is kleanprep. Ook kan Colofort gebruikt worden. Met het middel wordt meestal twee dagen (afhankelijk van het onderzoek), voorafgaand aan het onderzoek of operatie gestart. De medicatie wordt opgebouwd aan de hand van een schema. Vanuit het ziekenhuis of kliniek waar het onderzoek of operatie gaat plaats vinden, wordt precies uitgelegd wat je tijdens de voorbereiding wel en niet mag doen en hoe je eetpatroon er uit mag zien. De inname van kleanprep gaat samen met de inname van veel vocht. In de loop van de twee dagen wordt de ontlasting steeds wateriger, wat er op wijst dat je darmen steeds schoner worden.


darmvoorbereiding medicatie zorgverzekering vergelijken 2019
Kleanprep wordt vaak gebruikt bij de voorbereiding van onderzoeken en operaties

Welke middelen zijn er, en wat is de werking?  

De volgende middelen kunnen worden voorgeschreven:

  • colofort
  • klean-prep
  • endofalk
  • phosphoral
  • microlax zijn hier o.a. voor geschikt

Er zijn middelen die direct werken (na 5 à 10 minuten/1 à 2 uur) en er zijn middelen die na 1 à 2 dagen werken. Een onderzoek of operatie is meestal gepland, hier kunnen de middelen voor worden gebruikt, die na 1 à 2 dagen werken. De genoemde middelen zijn laxeermiddelen, zij zorgen ervoor dat het vocht in de darmen wordt vastgehouden waardoor de ontlasting zacht wordt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn o.a.: branderig gevoel, overgevoeligheid, winderigheid, buikklachten. 

Wat is de vergoeding voor geneesmiddelen om de maag leeg te maken?

De betreffende medicatie wordt altijd voorgeschreven door een arts. Kijk voor meer informatie over voorgeschreven medicatie.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.