Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding hepatitis-b 2019

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ziekte van de lever,het wordt veroorzaakt door een virus die een ontsteking geeft van de lever. Het is een ziekte die veel voorkomt buiten West Europa, Canada, VS, Australie en Nieuw Zeeland. Vaak worden de patiënten daar al bij de geboorte of kinderleeftijdbesmet. In Nederland krijgen eigenlijk bijna alleen volwassenen met de besmetting te maken. Een infectie met hepatitis B hoeft niet altijd klachten te geven. Als er wel klachten ontstaan zijn deze pas na twee tot drie maanden merkbaar. De volgende symptomen kunnen zich voordoen bij een Hepatitis B infectie:moeiheid,verminderde eetlust, misselijkheid,koorts, pijn in de rechterbovenbuik, geelzicht, donkere urine,ontlasting wordt licht van kleur of jeuk.

Hepatitis B is een self-limiting ziekte,dit betekend dat de ziekte vanzelf zal verdwijnen binnen 6 maanden, gezonde voeding en een gezonde levensstijl bevordert de genezing. Tijdens de ziekte zal u onder controle blijven van een arts, die regelmatig het bloed zal controleren om de zeldzame complicatie van leverfalen optijd te ontdekken. Soms zal de ziekte niet vanzelf overgaan, dan is er sprake van een chronische vorm welke uiteindelijk kan leiden tot leverschade als dit niet wordt behandeld. Er zijn diverse medicatie beschikbaar, het soort wordt per persoon bepaald. Er wordt hierbij gekeken naar de functie van de lever, welk type virus de ziekte veroorzaakt, de klachten, persoonlijke  factoren en resultaten van eerdere bevindingen. De medicaties die kunnen worden voorgeschreven zijn;

  • peginterferonen: deze remmen de deling van het virus en stimuleren het afweersysteem. Het medicijn wordt door middel van injectie toegediend en kan verveleden bijwerkingen veroorzaken. Het medicijn zorgt ervoor dat het vrius uiteindelijk volledig uit het lichaam verdwijnt, dit brengt dan wel een langdurige behandeling met zich mee.
  • Antivirale medicijnen: Deze remmen de deling van het virus, deze medicijn moeten vaak levenslang worden geslikt. Nadelig effect is dat het medicijn bij sommige patiënten na enige tijd niet meer werkt omdat het virus resistent is geworden tegen de medicatie.

Hoe krijg je het en hoe kun je het voorkomen?

Hepatitis B is een ziekte die via bloed - bloed contact en via intiem seksueel contact wordt overgedragen, het wordt niet via de huid overgedragen. Voorbeelden van manieren van besmetting zijn: bij de geboorte van een kind als de moeder is besmet, het delen van injectie naalden bij verslaafden, onbeschermde seks en dus ook onbeschermde orale seks, zelfs bij het delen van dezelfde scheermes met iemand die de ziekte heeft kunt u zelf de ziekte krijgen. Je kunt niet worden besmet met zoenen, niezen of hoesten, zweet, tranen of braaksel, urine of ontlasting, gemeenschappelijk gebruik van glazen, borden, potloden of toilet. Het spreekt voor zich om direct bloed-bloed contact en onbeschermde seks met een Hepatitis B besmette patiënt te vermijden. Vooral mensen die in de zorg werken hebben hiermee te maken. U kunt zich ook laten vaccineren tegen Hepatitis BIn Nederland worden kinderen geboren uit een hepatitis B besmette moeder direct na de geboorte gevaccineerd tegen Hepatitis B.

Ben je altijd beschermt met een vaccinatie?

De vaccinatie bestaat uit drie inentingen. Na deze inentingen wordt er een bloedtest afgenomen waarmee wordt bepaald of u genoeg antistoffen heeft aangemaakt. Als dit zo is bent u levenslang beschermt tegen hepatitis B. Mocht dit niet zo zijn krijgt u een extra inenting waarna wederom de antistoffen in het bloed zullen worden bepaald. Desondanks u bent ingeënt en beschermt tegen de ziekte is het aangeraden situaties te vermijden die besmettingsgevaar opleveren

Wat wordt er vergoed als je behandeld wordt voor hepatitis B?

Behandeling van Hepatits B valt onder de basiszorgverzekering, evenals de medicatie die u eventueel voorgeschreven kunt krijgen en de bloedonderzoeken die worden gedaan. Er is echter nog wel sprake van het eigen risico als u hier nog niet overheen zit met andere medische kosten.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding hepatitis-b 2019 scoort gemiddeld: 1 5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.