Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding hooikoorts 2019

Hooikoorts 

Een op de zes Nederlanders heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op stuifmeel (pollen) afkomstig van bloemen, planten en bomen die door de lucht zweven en zo in aanraking komen met het lichaam. Het afweersysteem van het lichaam ziet deze pollen als bedreiging waardoor er een zogenoemde allergische reactie ontstaat. Bij deze reactie komen in het lichaam stoffen vrij die histaminen worden genoemd. Deze histaminen veroorzaken de klachten die zich bij hooikoorts voordoen.

Klachten bij hooikoorts

Hooikoorts heeft verschillende klachten. Deze klachten in de mate waarin deze voorkomen per persoon verschillen. De verschillende klachten zijn:

 • Rode ogen met een jeukend of branderig gevoel
 • Een loopneus
 • Verstopte neus of bloedneus
 • Jeuk aan de neus
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Opgezwollen keel
 • Astma
 • Eczeem
 • Niezen
 • Verstopte holtes 

Zoals de meeste allergieën is hooikoorts een allergie die langzaam aan opbouwt en zich dan ineens uit, vaak tussen het 8ste en 25ste levensjaar. De klachten worden vaak minder naarmate men ouder wordt. Het komt bijna nooit voor dat iemand ouder dan 40 jaar voor het eerst klachten krijgt. Hooikoorts is seizoensgebonden met de tijd dat de planten en bomen gaan bloeien, dit kan lopen van januari tot september. Leidt uw dagelijks functioneren ook onder deze klachten van hooikoorts? Dan kunt u terecht bij uw huisarts. Er zijn medicijnen die de klachten verminderen of zelf kunnen laten verdwijnen. Dit zijn antihistaminica, cromoglicinezuur of corticosteroiden die verkrijgbaar zijn in onder andere neusspray of tablet en zijn alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar. Laat u goed informeren door u huisarts als het kinderen of zwangere vrouwen betreft, er is hier namelijk sprake van een aangepast beleid bij het gebruik van medicatie. Naast het raadplegen van uw arts kunt u zelf ook de nodige maatregelingen treffen om de invloeden van pollen te verminderen. Als u snel last heeft van uw ogen kunt u een zonnebril dragen die goed om de ogen heen sluit, als u jeuk heeft in uw ogen ga hier dan niet in wrijven maar leg een koud washandje op de ogen. Kam voor het slapen uw haar en neem een douche, verschoon wat vaker het beddengoed, Zet in de lente- en zomerperiode de ramen niet open, mocht u dit toch willen doen dit dan niet aan de kant waar de wind richting het huis blaast. Naast deze maatregelen kan het ook handig zijn om uit te zoeken voor welke pollen uit precies allergisch bent. Op internet zijn tal van websites die dagelijks aangeven welke pollen die dag het meest aanwezig zijn. Aan de hand hiervan kunt u enigszins voorspellen of u die dag een allergische reactie kan ontwikkelen.

Ernstige klachten hooikoorts

Wanneer de klachten extreme vormen aannemen kan de de huisarts de patient doorverwijzen naar een allergoloog in het ziekenhuis. Deze medische specialist kan adviseren wanneer de medicatie niet toereikend is en kan onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen door welke pollen de enstige klachten worden veroorzaakt. 

Vergoeding hooikoorts
De kosten voor medicatie tegen hooikoorts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Echter is er sprake van het eigen risico, dit betekent dat alle medische kosten tot het bedrag van uw eigen risico voor uw rekening komen. Is de grens van uw eigen risico overschreden dan zullen de kosten door uw zorgverzekeraar worden vergoed.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding hooikoorts 2019 scoort gemiddeld: 3 3,7 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.