Vergoeding hooikoorts 2025

Wat is hooikoorts?

Één op de zes Nederlanders heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op stuifmeel (pollen), afkomstig van bloemen, planten en bomen die door de lucht zweven en zo in aanraking komen met het lichaam. Het afweersysteem van het lichaam ziet deze pollen als bedreiging, waardoor er een zogenoemde allergische reactie ontstaat. Bij deze reactie komen in het lichaam stoffen vrij, die histamine worden genoemd. Deze histamine veroorzaken de klachten die zich bij hooikoorts voordoen.

Voorspellen hooikoorts klachten?

Het voorspellen van de hooikoortsklachten een dag van te voren is mogelijk. Hierdoor is het voor de hooikoortspatiënt beter mogelijk zich voor te bereiden op klachten. Zo kan er bijvoorbeeld nog gestart worden met medicatie voordat klachten ontstaan. Er zijn diverse websites welke informatie delen over de hoeveelheid pollen in de lucht. Hooikoortsradar is één van deze websites en geeft een goede weergave van de hoeveelheid pollen in de lucht.

Hooikoorts vergoeding

Klachten bij hooikoorts

Hooikoorts heeft verschillende klachten. Deze klachten kunnen, in de mate waarin deze voorkomen per persoon, verschillen. De verschillende klachten zijn:
  • Rode ogen met een jeukend of branderig gevoel
  • Een loopneus
  • Verstopte neus of bloedneus
  • Jeuk aan de neus
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Opgezwollen keel
  • Astma
  • Eczeem
  • Niezen
  • Verstopte holtes
Zoals de meeste allergieën is hooikoorts een allergie die langzaam aan opbouwt en zich dan ineens uit, vaak tussen het 8ste en 25ste levensjaar. De klachten worden vaak minder, naarmate men ouder wordt. Het komt bijna nooit voor dat iemand ouder dan 40 jaar voor het eerst klachten krijgt. Hooikoorts is seizoensgebonden, in de tijd dat de planten en bomen gaan bloeien. Dit kan lopen van januari tot september. Leid je dagelijks functioneren ook onder deze klachten van hooikoorts? Dan kun je terecht bij je huisarts. Er zijn medicijnen die de klachten verminderen of zelfs kunnen laten verdwijnen. Dit zijn antihistaminica, cromoglicinezuur of corticosteroïden die verkrijgbaar zijn, in onder andere neusspray of tablet en zijn alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar. Laat je goed informeren door je huisarts als het kinderen of zwangere vrouwen betreft, er is hier namelijk sprake van een aangepast beleid bij het gebruik van medicatie. Naast het raadplegen van je arts kun je zelf ook de nodige maatregelen treffen om de invloeden van pollen te verminderen. Als je snel last hebt van je ogen, kun je een zonnebril dragen die goed om de ogen heen sluit. Als je jeuk hebt in je ogen, wrijf hier dan niet in, maar leg een koud washandje op de ogen. Kam voor het slapen je haar en neem een douche en verschoon wat vaker het beddengoed, Zet in de lente- en zomerperiode de ramen niet open, mocht je dit toch willen doen, doe dit dan niet aan de kant waar de wind richting het huis blaast. Naast deze maatregelen kan het ook handig zijn om uit te zoeken voor welke pollen je precies allergisch bent. Op internet zijn tal van websites die dagelijks aangeven welke pollen die dag het meest aanwezig zijn. Aan de hand hiervan kun je enigszins voorspellen of je die dag een allergische reactie kunt ontwikkelen.

Ernstige klachten hooikoorts

Wanneer de klachten extreme vormen aannemen, kan de huisarts de patiënt doorverwijzen naar een allergoloog in het ziekenhuis. Deze medische specialist kan adviseren wanneer de medicatie niet toereikend is en kan onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen door welke pollen de ernstige klachten worden veroorzaakt.

Wat is de vergoeding voor hooikoorts?

De kosten voor medicatie tegen hooikoorts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor medicatie is er sprake van het eigen risico, dit betekent dat alle medische kosten, tot je bedrag van je eigen risico voor jouw rekening komen. Is de grens van je eigen risico overschreden, dan zullen de kosten door je zorgverzekeraar worden vergoed. Naast de vergoeding voor medicatie wordt ook het bezoek aan de huisarts en eventueel een allergoloog ook vergoed vanuit de basisverzekering volgens de voorwaarde van het eigen risico.

Vergoeding hooikoorts uit de aanvullende verzekering

Er zijn verschillende behandelingen voor hooikoorts, deze behandelingen vallen onder de alternatieve geneeskunde. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld acupunctuur of homeopathie. Je behandelaar weet of de behandeling welke je ondergaat valt onder de dekking van je aanvullende pakket.