Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding inhalator 2019

Waar wordt een inhalator voor gebruikt?

Voor astma en COPD (chronische longaandoening) zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders de twee belangrijkste geneesmiddelen. Deze middelen worden meestal ingeademd door een speciaal apparaat (inhalator). Door deze methode wordt het medicijn fijn verdeeld ingeademd. 

Wat zijn de voordelen van een inhalator?

Inhalatiemedicijnen hebben voordelen ten opzichte van capsules, tabletten of een drank. De voordelen zijn o.a.:

  • luchtwegverwijders die geïnhaleerd worden werken sneller   
  • het medicijn komt direct in de longen      
  • er zijn minder bijwerkingen                                           
  • om een goed resultaat te krijgen kan worden volstaan met een lagere dosering van het medicijn  

Hoe moet de inhalator gebruikt worden?

De toediening van het medicijn via een inhalator werkt alleen goed als je goed inhaleert. Het is gebleken dat veel mensen de inhalator niet op de juiste manier gebruiken. Indien je niet op de juiste wijze inhaleert, bereikt het medicijn niet de longen maar komt het in je keel terecht. Het is niet eenvoudig om een inhalator op de juiste manier te gebruiken. Het gebruik per inhalator is verschillend. Voordat je een inhalator gaat gebruiken ontvangt je eerst een instructie over het gebruik. De longarts, huisarts of een longverpleegkundige zal eerst met je oefenen, zodat je leert de inhalator op de juiste manier te gebruiken. Bruikbare en goede informatie over het gebruik van een inhalator is dus erg belangrijk voor iedereen. Minimaal eenmaal per jaar wordt door je arts gecontroleerd of je op de juiste manier inhaleert. Indien je problemen bij het inhaleren ervaart, is het raadzaam om dit bij je arts te melden. Meer informatie over het gebruik kun je vinden op de website van inhalatorgebruik.

Wat is een AeroChamber?

De AeroChamber is een voorzetkamer voor de inhalatie van je medicijn(en). Het is de kleinste voorzetkamer die er is en is gemakkelijk mee te nemen en handig in gebruik. Het is een antistatische voorzetkamer, hierdoor blijft er geen medicatie aan de wanden plakken. De AeroChamber zorgt altijd voor dezelfde dosisafgifte van het medicijn. De achterkant van de AeroChamber is flexibel hierdoor passen alle dosisaërosolen, ongeacht het merk of fabrikant. In een dosiaërosol zit het medicijn in een busje dat onder druk staat. Een voorzetkamer verbetert meestal de werkzaamheid van een inhalatie, zowel voor kinderen als ouderen is een voorzetkamer geschikt.  De longarts, huisarts of een longverpleegkundige kan je een instructie geven omtrent het gebruik van de voorzetkamer. Een apotheker kan je ook hierover informeren. Een AeroChamber heeft gemiddeld een levensduur van 6 maanden tot een jaar, dit is afhankelijk van het gebruik.

inhalator Aerochamber zorgvergoeding vergoeding zorgverzekering vergelijken
Voorbeeld van een inhalator en Aerochamber

Vergoeding van de inhalator en aerochamber

Onder bepaalde voorwaarden wordt een inhalator/AeroChamber vergoed uit de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld, aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico. Kijk in de onderstaande tabel voor de vergoeding per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding inhalator 2019 scoort gemiddeld: 11 2,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.