Vergoeding kinesiologie 2024

Wat is kinesiologie?

De letterlijke betekenis van het woord kinesiologie is; Leer van de bewegingen van het lichaam. Dit woord stamt af van het Grieks; Kine (bewegen) en logos (leer). Binnen de behandelwijze van kinesiologie staat de spiertest bij de patiënt centraal. Deze spiertest wordt gebruikt als biofeedbackmiddel. Door een zachte druk uit te oefenen op een spier en te voelen hoe deze hierop reageert, wordt er in beeld gebracht waar de blokkades en onbalans, het welzijn binnen het lichaam verstoren. De kinesioloog werkt dus eigenlijk als een soort van tolk, die gebruik maakt van het lichaamsbewustzijn van de patiënt, om zo het verhaal achter de klachten zichtbaar te maken. Wanneer het plaatje zo duidelijk mogelijk is voor de behandelaar, test deze wederom door middel van een spiertest, wat de beste manier is voor zijn patiënt om zijn lichaam weer terug in balans te brengen. Daarnaast wordt hierbij ook direct gekeken naar hoe zijn zelf genezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd.

Hoeveel behandelingen kinesiologie heb ik nodig?

De klachten die doorgaans geconstateerd worden, zitten binnen het fysiek, mentaal emotioneel of energetisch vlak. Het specialisme kinesiologie is een holistische therapie, in plaats van de symptomen te bestrijden, bekijken ze de persoon in zijn geheel. Voor de meeste voorkomende klachten binnen het specialisme zijn er 3-4 behandelingen aangeraden met een interval van 3 à 4 weken. Echter komen er ook klachten voor die meer tijd en aandacht nodig hebben van de behandelaar.

De driehoek van gezondheid

Bij de behandeling kinesiologie wordt er gebruik gemaakt van de triade oftewel de driehoek van gezondheid. De drie zijden van deze driehoek zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Wanneer er zich één onbalans bevindt in één van de gebieden binnen de driehoek, kan dit diverse klachten veroorzaken. De drie zijden van deze driehoek zijn:
 • Structuur (Fysiek); een verkeerde stap maken, vertillen, eenzijdige werkhouding, uitglijden etc.
 • Bio Chemie (Voeding en spijsvertering); slechte of niet geschikte voeding, luchtvervuiling, medicijnen, allergieën, hormonen, etc.
 • Emotioneel (Psyche, Emoties en gedrag); spanningen, angsten, verdriet, sabotage gedrag, overtuigingen, etc.
Driekhoek van gezondheid kinesiologie zorgverzekering 2019 De driehoek van gezondheid

Welke klachten kunnen behandeld worden door middel van kinesiologie?

Kinesiologie is een behandelwijze die geschikt is voor iedere patiënt die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke  klachten, geestelijke onbalans en zijn eigen groeiproces. Daarnaast geeft de onderstaande lijst een kleine indruk van bij welke verscheidenheid aan klachten de behandeling Kinesiologie kan helpen;
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Vermoeidheidsklachten
 • Concentratieproblemen
 • Faalangst
 • Onzekerheid
 • Stress en angsten
 • Dyslexie, dyscalculie en andere leerproblemen
 • Verslavingen, zoals bijvoorbeeld roken of veel eten

Vergoeding kinesiologie 2021

De behandeling binnen het specialisme van kinesiologie wordt niet vergoed binnen het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraars. In het basispakket van 2021 zit het specialisme van kinesiologie niet toegevoegd. Wanneer de verzekerde toch vergoedingen wilt ontvangen voor deze behandelwijze, dient hij een aanvullende verzekering bij zijn zorgverzekeraar af te sluiten. Hierbij is het erg verstandig om de aanvullende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Geen één aanvullende verzekering is namelijk hetzelfde. Ben je op zoek naar een kinesioloog, dan kun je terecht bij de beroepsvereniging voor kinesiologie. Je kunt bovenaan deze pagina vergoeding kinesiologie 2021 selecteren, om te bekijken wat de vergoedingen per aanvullend pakket zullen zijn.