Vergoeding kraamhotel 2024

Wat is een kraamhotel?

Voor een bevalling in een kraamhotel, kan worden gekozen als de vrouw tijdens de zwangerschap onder behandeling is van een verloskundige. Vrouwen die onder behandeling zijn van een gynaecoloog kunnen deze keuze niet maken, de bevalling vindt dan altijd in een ziekenhuis plaats. De vergoeding voor een kraamhotel in 2021 wordt onderaan dit artikel besproken.

Welke taak heeft de kraamverzorgende?

Tijdens de bevalling is er altijd een kraamverzorgende aanwezig om de verloskundige te assisteren. Tijdens de bevalling ondersteunt de kraamverzorgende ook de partner en de vrouw. Een kraamverzorgende is verantwoordelijk voor de verzorging en begeleiding van moeder en kind. Doordat mannen meestal niet voor dit beroep kiezen, is een kraamverzorgende overwegend een vrouw. De kraamverzorgende heeft o.a. een signalerende taak. Indien er bij moeder of kind veranderende omstandigheden optreden, dient zij dit te melden bij de verloskundige. Zij begeleidt ook bij het geven van borstvoeding en informeert je uitgebreid over de verzorging van je kindje.

Wat zijn de voordelen van een kraamhotel?

Er zijn een aantal voordelen van een kraamhotel ten opzichte van de kraamzorg thuis of in het ziekenhuis:
  • alle maaltijden worden verzorgd, soms ook voor de partner en kinderen, hier moet wel een vergoeding voor worden betaald
  • geen zorgen voor het huishouden
  • visite komt op aangewezen tijden
  • er is geen medische indicatie nodig
  • 24 uur per dag staat er een kraamverzorgende voor moeder en kind klaar

Wat zijn de vergoedingen voor een kraamhotel?

Een vergoeding voor een kraamhotel in 2021 wordt verstrekt vanuit het basispakket, er geldt geen eigen risico. Voor deze vergoeding geldt wel een eigen bijdrage. Indien je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het kraamhotel, valt de vergoeding meestal lager uit. Mogelijk kom je in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering, die je bij je zorgverzekeraar hebt afgesloten. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld welk bedrag je als eigen bijdrage moet betalen en de vergoeding waar je recht op hebt. Je betaalt geen eigen risico voor een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.