Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding kraamzorg thuis 2018

Waarom thuis bevallen?

Veel vrouwen kiezen ervoor om thuis te bevallen, met de goede kraamzorg in Nederland is dat mogelijk. Een goede voorbereiding van de bevalling is noodzakelijk. Het bed waarin de vrouw gaat bevallen moet op klossen staan omdat dit belangrijk is voor de verloskundige. Het kraampakket moet o.a. tijdig aanwezig zijn, de verloskundige kan u alle informatie geven die belangrijk zijn voor een thuisbevalling.

Wat doet een kraamverzorgende?

De kraamverzorgende is aanwezig bij de bevalling om de verloskundige te assisteren. Tevens heeft de kraamverzorgende de taak om de vrouw en haar partner te ondersteunen tijdens de bevalling. Na de bevalling heeft elke vrouw recht op kraamzorg. De kraamverzorgende is verantwoordelijk voor de verzorging en begeleiding van de moeder en de baby. De kraamverzorgende is in bijna alle gevallen vrouwelijk. Dit komt doordat mannen vrijwel nooit voor deze beroepskeuze kiezen.          

kraamzorg thuis zorgverzekering vergelijken
De kraamverzorgende neemt de eerste zorg uit handen                                                                                        

De kraamverzorgende weet alles over de gezondheid van een pasgeboren baby:

 • zij/hij heeft ook een signalerende functie
 • indien er bij moeder of kind veranderende omstandigheden worden opgemerkt t.a.v. hun gezondheid wordt dit bij de verloskundige gemeld, indien nodig neemt de verloskundige contact op met een arts
 • u wordt door de kraamverzorgende uitgebreid geïnformeerd over de verzorging van uw baby
 • u wordt begeleid bij het geven van borst- of flesvoeding
 • u kunt ook de emotionele aspecten met haar/hem bespreken
 • de taak van de kraamverzorgende thuis is op enkele uitzonderingen na hetzelfde als in een kraamhotel. Als een bevalling thuis heeft plaatsgevonden is de kraamverzorgende een aantal (afgesproken) uren per dag aanwezig. De huishoudelijke taken die direct met moeder of kind te maken hebben worden ook door de haar/hem verricht.                                        

Wat is vergoeding voor de kraamzorg wanneer zij bij u thuis komen?

Er wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico voor deze vergoeding. U dient wel een eigen bijdrage te betalen. Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u een aanvullende verzekering afsluiten waarin is opgenomen dat u een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor  de eigen bijdrage die u moet betalen voor kraamzorg. Voor een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering wordt vermeld welk bedrag u als eigen bijdrage moet betalen en de vergoeding waar u recht op heeft.

Wilt u meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Dan kunt meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding kraamzorg thuis 2018 scoort gemiddeld: 2 5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.