Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding lachgas tandarts 2019

Wat is lachgassedatie bij de tandarts?

Mensen die angst hebben voor een behandeling bij de tandarts kunnen er voor kiezen om de behandeling onder lachgassedatie te laten doen.        De oorzaak van angst voor de tandarts kan o.a. zijn veroorzaakt door:

 • als één van de ouders erg bang is voor de tandarts kan hij/zij dit onbewust hebben meegegeven aan één van zijn/haar kinderen
 • iemand die zeer angstig is voor pijn
 • mensen die bang zijn voor complicaties
 • bang zijn dat de tandarts een ernstig gebitsprobleem vaststelt.

Welke werking heeft lachgas?

Via een neusmasker ademt de patiënt een mengsel van zuurstof met een kleine hoeveelheid lachgas in, de patiënt blijft bij bewustzijn. Het lachgas heeft een kalmerende werking, er treedt een volledige ontspanning op. Indien er een verdoving nodig is voor de behandeling wordt deze wel toegediend omdat lachgassedatie voornamelijk een kalmerend effect heeft. De tandarts moet wel geïnformeerd zijn over je gezondheidstoestand voordat hij lachgas kan toedienen. 

Mag je na de lachgassedatie gelijk weer naar huis?

Tijdens de behandeling moet een patiënt goed worden geobserveerd. Dit gebeurt door middel van een klemmetje op één van de vingers. Hiermee wordt de zuurstofverzadiging en de hartslag gecheckt. Als de behandeling klaar is dan laat de tandarts nog gedurende ongeveer vijf minuten alleen zuurstof door het neusmasker stromen. Hierdoor wordt het lachgas uit het lichaam gespoeld. De patiënt mag na ongeveer een kwartier tot een half uur rust in de wachtkamer weer zelfstandig naar huis gaan. Hij/zij mag weer deelnemen aan het verkeer.

Wie kunnen geen behandeling onder lachgassedatie ondergaan?

Enkel voorbeelden van mensen die geen behandeling onder lachgassedatie kunnen ondergaan:

 • iemand die verkouden is
 • mensen met longemfyseem
 • iemand die psychotische problemen heeft
 • als een patiënt onlangs een hartinfarct heeft gehad
 • in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Een tandarts die met lachgas werkt, heeft hier een speciale opleiding voor moeten volgen.

Wat is de vergoeding voor lachgassedatie?

De basisverzekering verstrekt geen vergoeding voor een behandeling onder lachgassedatie. Indien je een tandartsverzekering hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar dan heb je mogelijk recht op een (gedeeltelijke) vergoeding. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld of je recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding. Tevens worden hierin de voorwaarden benoemd, waaraan je moet voldoen om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding lachgas tandarts 2019 scoort gemiddeld: 5 4,4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.