Vergoeding Lactatiekundige hulp (borstvoedingsproblemen) 2025

Kun je hulp krijgen bij borstvoedingsproblemen?

Borstvoeding geven is iets heel moois, maar dit gaat niet altijd zomaar vanzelf. Soms heeft een vrouw problemen bij het geven van borstvoeding, denk hierbij aan dat het kindje niet goed hapt, tepelkloven of een borstontsteking. In de meeste gevallen kan de kraamverzorgende je hierbij helpen, maar als dat niet het geval is of de kraamtijd is al voorbij en er treden problemen op, dan kan een lactatiekundige worden ingeschakeld. Ook kan een kraamverzorgende in de kraamtijd van een vrouw extra informatie inwinnen van een lactatiekundige. lactatiekundige hulp zorgverzekering vergelijken Bij borstvoeding kunnen verschillende problemen optreden die vaak eenvoudig  te verhelpen zijn

Wat doet een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is iemand die hulp kan geven bij het geven van borstvoeding aan de baby. Een lactatiekundige is gecertificeerd door het International Board of Lactation Consultant Examinors. Ze is opgeleid om borstvoedingssituaties te beoordelen en advies te kunnen geven aan de kraamvrouw en eventueel kraamzorg. Je kunt telefonisch contact leggen met de lactatiekundige of ze komt in de thuissituatie langs. In sommige steden bestaan er ook lactatiewinkels. Een eerste consult van een lactatiekundige duurt ongeveer 1,5 uur. Een lactatiekundige kan o.a. worden ingeschakeld bij:
  • voorlichting en advies met betrekking tot borstvoeding en bijvoeding
  • als je problemen ervaart bij het aanleggen van de baby aan de borst
  • als het kindje de borst weigert
  • als de moeder pijnklachten ervaart bij het geven van borstvoeding, denk hierbij aan tepelkloven, borstontsteking enz.
  • als de borstontstekingen blijven terugkeren
  • bij een premature pasgeboren baby

Welke vergoeding wordt gegeven bij lactatiekundige hulp?

Vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering, wordt geen vergoeding voor een lactatiekundige verstrekt. Indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, heb je mogelijk recht op vergoeding van een lactatiekundige. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om na te gaan of je recht hebt op een vergoeding. In de polisvoorwaarden staat ook vermeld aan welke voorwaarden moet worden voldaan, om voor een vergoeding in aanmerking te komen. In de onderstaande tabel kun je per zorgverzekering meer informatie vinden per zorgverzekeraar. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.