Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding neurochirurg 2019

Wat wordt door een neurochirurg behandeld?

Een neurochirurg behandelt  aandoeningen van het zenuwstelsel. Over het algemeen zijn dit aandoeningen die plaatselijk zijn, zoals bijvoorbeeld een vaatafwijking of een tumor die kan worden verwijderd. Of een zenuw die gehecht kan worden, omdat deze plaatselijk is doorgesneden. Zenuwletsel leidt mogelijk tot verlies van de spierfunctie. Een vermindering van de spierfunctie kan zich uiten in verzwakking of een verlamming.

Neurochirurgie omvat:

  • de hersenen
  • het ruggenmerg
  • benige omhulsels van de hersenen en het ruggenmerg
  • respectievelijk de schedel en de wervels   
  • zenuwen die naar de ledematen lopen

De hersenen en het ruggenmerg worden het centrale zenuwstelsel genoemd. Dit deel van het zenuwstelsel heeft een benig omhulsel. De zenuwen die naar de ledematen lopen, noemt men het perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel ligt buiten het centrale zenuwstelsel. Het vormt de verbinding van en naar het centrale zenuwstelsel, de organen en de weefsels. Omdat de benige omhulsels van ruggenmerg en hersenen dicht om het zenuwstelsel liggen, zijn bij een aandoening van de wervels of schedel al snel het ruggenmerg of de hersenen erbij betrokken. De afgelopen jaren kan de functie van het zenuwstelsel ook worden beïnvloed door o.a. elektrische stimulatie van bepaalde gebieden in het ruggenmerg, de hersenen of zenuwen. Dit wordt functionele neurochirurgie genoemd.

Een patiënt wordt meestal door een neuroloog doorverwezen naar de neurochirurg. Zowel volwassen als kinderen worden behandeld door de neurochirurg. Voordat een neurochirurg kan opereren heeft hij/zij gedetailleerde beelden nodig van de afwijking. Een CT-scan (driedimensionaal beeld van (een deel) van je lichaam of een MRI (beeld van de binnenkant van het lichaam) geeft goede beelden van de afwijking. Aandoeningen die een neurochirurg behandelt zijn o.a. een hernia, spina bifida (open ruggetje), hersenschedelletsel, vaatafwijkingen in de hersenen, hersenbloedingen en hydrocephalus (waterhoofd). Een hernia operatie is een van de meest voorkomende operaties die een neurochirurg verricht.

Wat is het werkterrein van de neurochirurg?

Een neurochirurg werkt op de afdeling neurochirurgie, de OK (operatiekamer) en de polikliniek van een ziekenhuis. Op bepaalde dagen is de neurochirurg voornamelijk aan het werk op de OK en op andere dagen is hij/zij voornamelijk aan het werk op de polikliniek. In Nederland heeft niet elk ziekenhuis een volwaardige afdeling neurochirurgie. Patiënten kunnen daarom voor bepaalde aandoeningen worden verwezen naar ziekenhuizen die (ver) buiten hun eigen woonplaats liggen.

Met welke disciplines werkt de neurochirurg samen?

Een neurochirurg werkt bij een operatie aan gezwellen van de hals en het hoofd vaak samen met de kaakchirurg, de KNO (keel-, neus- en oor) arts en met de oncologisch chirurg. Bij de operaties aan het perifeer zenuwstelsel (het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt) wordt meestal samengewerkt met een plastisch chirurg. Bij een operatie aan de wervelkolom werkt de neurochirurg vaak samen met een orthopedisch chirurg. Omdat de neurochirurg steeds vaker ging samenwerken met de orthopedisch chirurg, werd in 2002 de Dutch Spine Society opgericht. De vereniging heeft o.a. als doel, samen kennis te bundelen, toe te passen en te verspreiden. Naast de samenwerking met de medisch specialisten, werkt een neurochirurg voornamelijk samen met o.a. een fysiotherapeut, een logopedist, een ergotherapeut, een revalidatiearts en geestelijk verzorgers.

Wat is de vergoeding voor een neurochirurg?

Zorg die verleend wordt door een neurochirurg wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je recht hebt op een vergoeding.                                                                                                                                      

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.