Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding neuroloog 2019

Neuroloog

Een neuroloog diagnosticeert en behandelt ziekten van het zenuwstelsel en spierziekten.  Het zenuwstelsel (zenuwen, ruggenmerg en hersenen) is bijna betrokken bij alle functies in ons lichaam. Het regelt ons praten, waarnemen, denken en handelingen. Een patiënt die bij een neuroloog komt kan o.a. de volgende klachten hebben:

 • hoofdpijn
 • spierzwakte
 • verlammingsverschijnselen
 • slaapstoornissen
 • beweeg- en loopstoornissen
 • duizeligheid, dubbelzien
 • aanvallen van bewustzijnsdaling.

Neurologische ziektebeelden

Een neuroloog behandelt ziekten die plotseling beginnen (acute ziekten) en blijvende (chronische) ziekten. Enkele acute ziekten: hersenschudding, hersenvliesontsteking (meningitis), coma en een hersenbloeding. Een neuroloog behandelt o.a. ook een nek- of rughernia, hoofdpijn, epilepsie, multiple sclerose (MS), het carpaal tunnel syndroom en de ziekte van Parkinson. 

Eerste afspraak neuroloog
Bij de eerste afspraak vraagt de neuroloog je de klachten die je hebt, te omschrijven. Hij/zij vraagt o.a. naar: je medicijngebruik, je drink- en rookgewoonten, je ziektegeschiedenis, je dagelijkse activiteiten en of de klachten ook in je familie voorkomen. Aan de hand van je klachten kan hij/zij vaststellen of nader onderzoek noodzakelijk is om een diagnose te stellen. Om na te gaan waar in het zenuwstelsel de oorzaak van je klacht ligt vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Bij het lichamelijk onderzoek kan de neuroloog gebruik maken van een stemvork of een reflex-hamer. Indien nader onderzoek noodzakelijk is, dan kunnen er diverse onderzoeken worden verricht. Een uitgebreider onderzoek kan tijdens een ziekenhuisopname plaatsvinden maar ook poliklinisch.

Onderzoeken en behandeling

Om een diagnose te stellen kunnen o.a. de volgende onderzoeken worden gedaan. Een spierzenuwonderzoek (EMG), een hersenfilmpje (EEG), meting van gehoor- of oogzenuwen, een scan van de rug of hersenen, een lumbaalpunctie (ruggenprik). Een CT-scan wordt in een tunnelvormig röntgenapparaat gemaakt. In dit apparaat zit een ring die om het te onderzoeken lichaamsdeel heen draait. Er wordt op deze manier een foto van het betreffende lichaamsdeel gemaakt. Tijdens het maken van een scan is het belangrijk dat de patiënt stil ligt. Het maken van een CT-scan veroorzaakt geen pijn. Een MRI-scan is geheel pijnloos. Deze scan wordt gemaakt met een sterke magneet en radiogolven, hiermee worden bepaalde signalen opgewekt in het lichaam. De signalen worden door een computer verwerkt en geven beelden weer op een beeldscherm. De neuroloog kan hierdoor de doorsneden van een lichaamsdeel bekijken. Een lumbaalpunctie is een ruggenprik, met een dunne holle naald prikt de neuroloog in het onderste gedeelte van de wervelkolom tussen twee wervels. In dit gedeelte bevinden zich geen wervels maar alleen hersenvocht. Met de naald wordt ongeveer 10 ml hersenvocht afgenomen. Het komt voor dat de neuroloog direct een diagnose kan stellen, maar het hersenvocht wordt altijd voor nader onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Een behandeling bestaat meestal uit medicijnen of een operatie.

Samenwerking neuroloog

Indien een patiënt moet worden geopereerd werkt de neuroloog o.a. samen met de orthopedisch chirurg of de neurochirurg. Omdat bij veel neurologische aandoeningen begeleiding en voorlichting belangrijk is werkt de neuroloog o.a. samen met verpleegkundigen, revalidatieartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten.

Vergoeding neuroloog
Zorg die verleend wordt door een neuroloog wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Een vergoeding voor medicijnen wordt verstrekt vanuit de basisverzekering. Je zorgverzekeraar is niet verplicht alle medicijnen te vergoeden, er kan voor worden gekozen om alleen de goedkoopste variant van een medicijn te vergoeden. Voor een aantal medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Bij enkele zorgverzekeraars kun je de eigen bijdrage verzekeren, per verzekerde is voor deze vergoeding per jaar een maximumbedrag gesteld. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Tevens wordt vermeld wanneer er sprake is van een eigen risico of eigen bijdrage.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding neuroloog 2019 scoort gemiddeld: 34 1,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.