Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding overmatig zweten (transpireren) 2019

Overmatig zweten (transpireren)

Mensen transpireren o.a. bij lichamelijke inspanning en hogere temperaturen. Het komt ook voor als reactie, bij bijvoorbeeld angst, schaamte of nervositeit. Zweten zorgt ervoor dat het lichaam op een ideale lichaamstemperatuur blijft, zowel bij warmte als bij inspanning. Het lichaam ontdoet zich van vocht via miljoenen zweetkliertjes. Het zweet verdampt als het op de huid komt, maar eerst wordt het vocht op de huid door bacteriën omgezet in aromatische vetzuren, hierdoor ontstaat een zweetlucht. Het is niet bekend waarom de ene persoon meer zweet dan de andere persoon. Het kan o.a. worden veroorzaakt door: aanleg, een lage bloedsuikerspiegel, een slechte conditie en stress.

Hyperhidrosis (overmatig zweten/transpireren) kan over het gehele lichaam optreden. Het komt merendeel voor in het gelaat, de voetzolen, de oksels en de handpalmen, dit noemt men primaire hyperhidrosis. Er is geen oorzaak bekend van primaire hyperhidrosis, het is wel mogelijk dat het erfelijk is. Overmatig zweten over het gehele lichaam wordt secundaire hyperhidrosis genoemd. Dit kan o.a. worden veroorzaakt door overgewicht, een infectie, suikerziekte, bijwerking van een medicijn of een snelwerkende schildklier. Als er een ander medicijn wordt voorgeschreven, of de infectie (ziekte) kan worden bestreden, kan het overmatig zweten eventueel ophouden.

Om vervelende zweetlucht te voorkomen is een goede hygiëne wenselijk, zoals bijvoorbeeld elke dag schone kleding dragen, elke dag douchen en de oksels ontharen. In okselhaar bevinden zich meestal veel bacteriën hierdoor ontstaat er eerder een zweetlucht dan bij onthaarde oksels. Voor mensen met hyperhydrosis voldoen deze voorzorgsmaatregelen niet, omdat er sprake is van een overmatige transpiratie. Personen die last hebben van overmatige transpiratie kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid. Naast het huidprobleem kunnen er ook emotionele problemen ontstaan.

Mogelijke behandelingen bij hyperhidrosis:                                                                                                           

 • Bij een infectie eerst deze met een medicijn bestrijden
 • Bij een ziekte de voorgeschreven medicijnen vervangen door andere medicijnen
 • Medicijnen voorschrijven die het overmatig zweten afremmen
 • Aluminiumchloride (vloeistof) kan o.a. worden gebruikt voor de oksels of voetzolen, deze vloeistof kan de zweetproductie tijdelijk (ongeveer 48 uur) verminderen
 • Gebruik van een iontoforese apparaat *
 • Injecties met botox **

*Iontoforese-apparaat: Het apparaat geleid een zwakke elektrische lading door de bevochtigde huid. De werking richt zich op het zenuwstelsel van de klieren. Dit apparaat mag je alleen gebruiken na overleg met je arts.         

**Injecties met  botox: lokaal worden er injecties toegediend, dit is een tijdelijke behandeling. De gemiddelde werkingsduur is verschillend per persoon maar kan oplopen tot zes maanden. Hierna kan deze behandeling weer plaatsvinden.

Vergoeding overmatig zweten (transpireren)

Medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Je zorgverzekeraar is niet verplicht alle medicijnen te vergoeden. Er wordt regelmatig door de zorgverzekeraar voor de goedkoopste variant van een medicijn gekozen. Voor diverse medicijnen betaal je een eigen bijdrage. Bij enkele zorgverzekeraars kun je de eigen bijdrage verzekeren door een aanvullende verzekering af te sluiten. Hier is wel een maximum bedrag aan verbonden per verzekerde per verzekeringsjaar. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat het maximumbedrag vermeld. In de onderstaande lijst zijn de vergoedingen zichtbaar met betrekking op behandeling doormiddel van het iontoforese-apparaat. Botox injecties bij overmatig zweten worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering, mits je verzekeraar is aangesloten bij het ziekenhuis of behandelcentrum. Ga na bij je zorgverzekeraar of zij aangesloten zijn bij het ziekenhuis of behandelcentrum waar je behandeld word.                       

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding overmatig zweten (transpireren) 2019 scoort gemiddeld: 36 1,9 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.