Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding ovulatie inductie (oi) 2019

Wat is ovulatie-inductie?

Ovulatie-inductie is een behandeling met hormonen waarmee de eisprong (ovulatie) wordt opgewekt. Deze behandeling wordt gecombineerd met een cyclusanalyse en een advies voor het juiste tijdstip om gemeenschap te hebben. Deze behandeling wordt gebruikt bij cyclusproblemen van de vrouw waarbij er geen ovulatie optreedt (dit kan o.a. komen door een schildklierafwijking of een vervroegde overgang).

Op welke manieren kunnen de hormoonpreparaten worden toegediend?

Er zijn meerdere mogelijkheden om hormonen in het lichaam in te brengen;

 • Tabletten
 • Neusspray
 • Subcutane injectie (onder de huid) d.m.v. injectiespuit met een kort naaldje of een speciale pen in de buik of bovenbeen.
 • Infuuspomp
 • Intramusculaire injectie(in de spieren, vaak in bovenbenen of bil)
 • Vaginale tabletten en vaginale gel

Er bestaan ook hormoonpleisters en onderhuidse implantaten. Deze worden o.a. toegepast bij middelen voor vrouwen in de overgang.

Wat zijn de risico’s van hormoontherapieën?

Over het algemeen zijn hormoontherapieën niet gevaarlijk. De hormonen die worden toegediend vervangen slechts dat wat het lichaam zelf niet meer produceert. Het zijn lichaamseigen stoffen. Echter zijn de effecten op lange termijn (bij langdurig gebruik) niet bekend. Het toedienen van grote hoeveelheden (voornamelijk bij IVF en ICSI) zouden mogelijk nadelige gevolgen kunnen hebben op de lange termijn. Hierdoor is er een grootschalig onderzoek opgezet onder 20.000 vrouwen die in het verleden IVF hebben ondergaan. Tot nu toe zijn er geen bewijzen gevonden van een verhoogde kans op kanker door hormoongebruik. Het hormoon hMG wordt al 50 jaar gebruikt en daarvan zijn geen nadelige effecten ontdekt of bekend. Andere hormoonpreparaten worden nog niet zo lang gebruikt en daar zijn dus ook nog geen neveneffecten van bekend. Ook is er bij een zwangerschap na hormoontherapie een verhoogde kans op een miskraam. Echter zijn er geen grotere risico’s op aangeboren afwijkingen dan bij een normale cyclus. Een ander risico van hormoontherapie is het verkrijgen van meerlingen.

Psycho sociale aspecten

Problemen met de vruchtbaarheid grijpen diep in in het leven. Voor de meeste paren is het erg moeilijk om te beseffen en te accepteren dan zwanger worden via de normale weg geen mogelijkheid is. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn erg intensief en emotioneel. Gun daarom uzelf de tijd en rust. Het is een onzekere tijd waarbij u in moet afwachten of de therapie zijn vruchten afwerpt. Praat erover met naaste familie/vrienden of zoek lotgenotencontact.

Wat is de vergoeding voor ovulatie inductie?

Er wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico en de eigen bijdrage. Je hebt geen recht op vergoeding als je 43 jaar of ouder bent. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om vast te stellen aan welke voorwaarden moet worden voldaan, om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Bekijk het onderstaande overzicht voor meer informatie per zorgverzekeraar.   

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding ovulatie inductie (oi) 2019 scoort gemiddeld: 1 5 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.