Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding psoriasis uvb lichtbaktherapie 2019

Wat is psoriasis UVB (lichtbak)therapie?

De kenmerken van psoriasis zijn dikke, rode plekken op de huid. Deze plekken zijn meestal bedekt met witte schilfers. De plekken kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Het is een chronische auto-immuunziekte. Bij iedereen vervangt het lichaam oude huidcellen door nieuwe huidcellen, dit gaat geleidelijk aan. Bij mensen die psoriasis hebben worden de huidcellen te snel vervangen, hierdoor ontstaat er een te veel aan huidcellen en begint de huid te schilferen. Psoriasis is niet te genezen maar kan wel worden behandeld.

Psoriasis kan o.a. worden behandeld met UVB therapie (kunstlicht behandeling). Het doel van de behandeling is de huidschilfering en ontstekingen te verminderen. UVB therapie is zeer geschikt voor patiënten die veel en grote psoriasis plekken hebben. In de eerste behandeling wordt meestal een klein gedeelte van de huid bestraald. Er moet eerst worden vastgesteld hoe gevoelig de huid is voor ultraviolette straling. Dit onderdeel is belangrijk omdat bij een te lange bestraling de huid kan verbranden. Hierna wordt er een persoonlijk belichtingsschema opgesteld. Dit is gebaseerd op de gevoeligheid van de huid (huidtype) en de mate van psoriasis. Een patiënt wordt meestal twee of drie keer per week behandeld. De belichtingstijd wordt gedurende elke behandeling iets opgevoerd, dit is afhankelijk van de huidreactie. De totale behandelingsduur verschilt per persoon, het is afhankelijk van de mate van psoriasis. Tijdens de behandeling worden de ogen beschermd door een speciale bril (UV werend).                       

Complicaties die door deze behandeling kunnen optreden zijn:

  • vermoeidheid
  • hoofdpijn

Deze complicaties treden sporadisch op. Een UVB behandeling is een effectieve behandeling. Bij veel patiënten treedt er een verbetering op. Deze therapie is niet voor elke psoriasis patiënt geschikt. Indien deze therapie eerder is toegepast en de patiënt kreeg last van bijwerkingen (bijvoorbeeld het verbranden van de huid) dan wordt deze therapie niet meer ingezet. Er kan dan voor een andere behandeling worden gekozen.

Wat is de vergoeding psoriasis UVB lichtbaktherapie?

Als UVB lichtbaktherapie in het ziekenhuis laat doen, krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Het eigen risico geldt hierbij wel. Check wel of het ziekenhuis een contract heeft met je zorgverzekeraar. Anders kan je alsnog voor onvoorziene kosten komen te staan. Wanneer je de lichtbaktherapie thuis wilt doen, kan een aanvullende verzekering hierbij helpen. Gebruik onze zorgverzekering vergelijker, om na te gaan of de psoriasis UVB lichtbaktherapie bij je gekozen zorgverzekeraar vergoed wordt. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding psoriasis uvb lichtbaktherapie 2019 scoort gemiddeld: 12 3,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.