Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding röntgenonderzoek 2019

Wanneer spreken we van een röntgenonderzoek?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van elektromagnetische straling. Deze straling dringt door allerlei weefsels. De intensiteit van de straling kan worden aangepast. Er wordt een röntgenfoto gemaakt als een arts binnenin je lichaam iets wil bekijken. Röntgenstralen gaan door het lichaam. Deze stralen maken kraakbeen en botten zichtbaar. Bloedvaten en organen worden zichtbaar gemaakt door het gebruik van een contrastmiddel wat wordt toegediend voordat een röntgenfoto wordt gemaakt. Vaak zit er jodium in een contrastmiddel omdat jodium röntgenstralen kan opnemen.       

Welke onderzoeken worden gedaan op een röntgenafdeling (afdeling radiologie)?

De onderzoeken op de röntgenafdeling worden gedaan d.m.v. verschillende technieken. Echografie is ook een onderzoek wat plaatsvindt op deze afdeling. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Bij een MRI (magnetic resonance imaging) wordt gebruikt gemaakt van magnetische velden er wordt geen röntgenstraling gebruikt. Dit onderzoek wordt gedaan om een nauwkeurig beeld te verkrijgen van o.a. de buikorganen, de hartfunctie, spieren, hersenen (functie), zenuwen en ruggenmerg.

Röntgenfoto’s worden vaak gebruikt om vast te stellen of er wel of geen sprake is van een botbreuk. Botten zijn duidelijk zichtbaar op röntgenfoto’s. Een thoraxfoto is een foto van de borstkas. Hiermee kan bijvoorbeeld een longontsteking, een tumor of hartfalen worden vastgesteld. Een röntgenfoto van de borsten (mammogram) is een belangrijke methode voor het tijdig opsporen van borstkanker. Er worden ook röntgenfoto’s van het skelet gemaakt.

Is röntgenstraling gevaarlijk?

Degene die een röntgenfoto maakt wordt “beveiligd” door een veiligheidsscherm zodat hij/zij niet in aanraking komt met de straling. Dit is uiterst belangrijk omdat hij/zij anders te vaak röntgenstraling zouden krijgen, dit is slecht voor de gezondheid. Een arts laat bij een patiënt alleen een röntgenfoto maken, wanneer dit echt noodzakelijk is om een te veel aan röntgenstraling te voorkomen.

Wat is de vergoeding voor een röntgenonderzoek?

Vanuit het basispakket wordt een vergoeding verstrekt. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering wordt vermeld onder welke voorwaarden je in aanmerking komt voor een vergoeding. Voor een vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering geldt het eigen risico.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding röntgenonderzoek 2019 scoort gemiddeld: 63 2 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.